Kaaperdatud supertankerit jahivad ka islamistid

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Libeeria lipu all sõitev saudide supertanker Sirius Star seismas ankrus Somaalia ranniku juures.
Libeeria lipu all sõitev saudide supertanker Sirius Star seismas ankrus Somaalia ranniku juures. Foto: AFP / Scanpix

USA mereväest ja ka laevakompaniist ei saadud kinnitada meedias eile ilmunud infot, nagu oleks piraadid nõudnud nädala eest kaaperdatud saudide supertankeri ja selle väärtusliku lasti eest 25 miljonit dollari suurust lunaraha. Samal ajal levivad teated, et laeva röövijaid otsivad taga ka islamimässulised.

 

«Ma olen neid teateid lugenud, kuid ma ei saa sõltumatult mitte midagi sellest kinnitada,» tõdes USA viienda sõjalaevastiku pressiesindaja Reutersile lunaraha väidetava suuruse kohta. Tema sõnul pole ameeriklastel uut infot, kuid usutavasti püsib suur laev ankrus Somaalia pika ranniku keskosas asuva Haradheere (Harardhere) juures.

Sirius Stari nime kandva supertankeri operaator Vela International pole samuti lunarahanõuet kinnitanud ning keeldub ka kommentaaridest väidetavate läbirääkimiste pidamise osas. Sirius Star kuulub saudide riiklikule naftakompaniile Saudi Aramco, mis omab täielikult ka Vela Internationali.

Reutersile ütles neljapäeval ka üks piraatidega seotud mees nimega Ahmed, et lunarahanõuet pole veel esitatud. Laeval olevat praegu tema sõnul mõnikümmend piraati. AFP teatas samal ajal viitega ühele teisele arvatavale piraadile Mohamed Saidile, et laeva ees tahetakse kümne päeva jooksul 25 miljonit dollarit. Too mees ähvardas «katastroofiliste» tagajärgedega, kui seda nõudmist kiiresti ei täideta.

Saudi Araabia välisministri sõnul alustasid laeva omanikud piraatidega läbirääkimisi, aga Ida-Aafrika meresõitjate abiprogrammil selle kohta kindlat infot polnud. Ka seal ei teatud lunaraha summast midagi.

25 miljonit dollarit oleks aga suurim lunarahasumma, mida piraadid ühe laeva eest on nõudnud. Seda võib pidada mõistetavaks, sest alles kevadel valminud uhiuus Sirius Star on suurim kaaperdatud laev läbi aegade ning ainuüksi selle lasti väärtus küündib 100 miljoni dollarini.

Somaaliast saadud värske info kohaselt on nähtud piraatide pelgupaiga lähedal liikumas islamimässulisi, kes väidetavalt otsivad röövleid taga. Seda kinnitas meediale ka üks kohalik hõimuvanem.

Islamistide kõneisik ütles Reutersile, et kuna Saudi Araabia on islamiriik, siis on selle laeva röövimine nende silmis suurem kuritegu kui teiste laevade röövimine. «Haradheere on meie kontrolli all ja me võtame selle laevaga midagi ette,» kinnitas ta.

AFP andmetel on piraadid hakanud end linna juures kindlustama, tuues kohalike elanike sõnul oma julgeoleku tagamiseks juurde klannide rühmitusi ja teisi võitlejaid naabruses asuvatest Gulgududi ja Mudugi regioonidest. Osa neist viibivat linnas ja osa ümbruskonna külades.

Somaalia islamiäärmuslaste liiga peab samal ajal üha ägenevat võitlust ka keskvalitsusega Muqdishos, kus täna hukkus tulevahetuses politseiga ligi paarkümmend mässulist. 

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles