Kommunistid nõuavad ordenit McCaini lennuki allatulistajale

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA Kongressi raamatukogu arhiivis hoitud foto sellest, kuidas vietnamlased tõmbavad Truc Bachi järvest välja lennukiga alla kukkunud John McCaini.
USA Kongressi raamatukogu arhiivis hoitud foto sellest, kuidas vietnamlased tõmbavad Truc Bachi järvest välja lennukiga alla kukkunud John McCaini. Foto: AP / Scanpix

Peterburi ja Leningradi oblasti kommunistid tegid võimudele ettepaneku autasustada õhutõrjeväelast, kes tulistas nelja aastakümne eest Vietnamis alla ründelennuki, mida juhtis hilisem USA senaator ja presidendikandidaat John McCain.

 

Venemaa juhtidele ja Peterburi kubernerile saadetud pöördumist vahendas Interfax. Kommunistid soovitavad autasustada kunagist alampolkovnikut Juri Trušetskinit kangelastähe ordeniga ning määrata talle ka personaalne pension. Eruohvitserile palutakse ka paremaid elutingimusi ja Peterburi aukodaniku nimetust.

«Meile sai just massiteabevahenditest teatavaks, et sõdur-internatsionalist alampolkovnik Juri Trušetškin sooritas 26. oktoobril 1967 kangelasteo – tulistas raketiga alla agressori ja sõjakurjategija John McCaini, kes täna on kõigi Venemaa vihkajate sümbol,» märgitakse avalduses.

«Külma sõja tagasihoidlik kangelane elab praegu Peterburi piirkonnas ja leiab, et ta täitis lihtsalt oma kohust. Kuid tegelikult seisis ta NSVLi ja Venemaa au eest, aitaks säilitada sotsialismi Vietnamis ja andis õppetunni Venemaa hilisemale vaenlasele number üks,» on kommunistid veendunud.

USA senaator ja endine presidendikandidaat John McCain osales sõjalaevastiku ründelendurina Vietnami sõjas, langes vaenlase kätte, kui tema lennukit tabas seniitrakett, ning veetis seejärel viis aastat vangistuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles