Pakistani sõdurid harjutavad droonide allatulistamist

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pakistani külaelanikud uurimas väidetava USA raketirünnaku jälgi Janikheli hõimualal Bannus.
Pakistani külaelanikud uurimas väidetava USA raketirünnaku jälgi Janikheli hõimualal Bannus. Foto: Reuters / Scanpix

USA korduvate raketirünnakute vastu ägedalt protesteerinud Pakistani sõjavägi teatas, et on hakanud treenima sõdureid mehitamata lennuaparaatide allatulistamiseks.

 

Muzaffargarhi linna lähedal Punjabi provintsis asuval kõrbepolügoonil korraldatud õppustel kasutati õhutõrjesuurtükke ja ka maa-õhk tüüpi lühimaarakette, vahendas Reuters.

«Armee õhutõrje üksused demonstreerisid oskus, võttes sihikule erinevatel kõrgustel lendavaid droone,» märgitakse sõjaväe teates. Õhutõrjejõudude komandör kindralleitnant Ashraf Saleem kiitis seejuures oma sõdurite «täpsust ja väledust».

Pakistani valitsust morjendavad naaberriigis tegutsevate USA vägede raketirünnakud arvatavate islamiterroristide ja -mässuliste vastu Pakistani pinnal, mida korraldatakse just mehitamata lennumasinatega.

USA väed on meedia andmetel korraldanud juba üle paarikümne sellise rünnaku viimase kolme kuu jooksul, sest Washingtonis kardetakse, et end Pakistanis varjavad sõdalased aitavad kaasa Talibani ülestõusule Afganistanis ning plaanivad rünnakuid ka Läänes. Maavägedega pole tihatud pärast septembris lahvatanud tüli enam üle piiri tungida.

Vastuolud kasvasid aga taas pärast viimaseid raketirünnakuid, mis tabasid kolmapäeval Bannu piirkonda Pakistani loodeprovintsis, mis jääb rohkem sisemaale tavaliselt rünnakute sihtmärgiks olevast poolautonoomsete hõimualadega Waziristanist.

Pakistan peab rünnakuid enda suveräänsuse rikkumiseks ning peaminister Yousaf Raza Gilani väljendas parlamendi ees esinedes lootust, et uus USA administratsioon, mida hakkab jaanuarist juhtima Barack Obama, on rohkem vaoshoitud.

Islamabad on seni siiski säilitanud kindral Musharrafi võimu ajal sõlmitud liitlassuhted ameeriklastega, ehkki valitsuse väitel on seda rünnakute tõttu üha raskem avalikkusele põhjendada, samas kui hõimualadel peetakse endiselt ägedat võitlust islamistlike rühmitustega.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles