USA luureraport hirmutab maffia ja toidulahingutega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nälgivaid Aafrika lapsi võib Ühendriikide värske luureraporti hinnangul pigem maailma juurde tekkida
ning toit ja joogivesi saada aina sagedamini konfliktide põhjuseks.
Nälgivaid Aafrika lapsi võib Ühendriikide värske luureraporti hinnangul pigem maailma juurde tekkida ning toit ja joogivesi saada aina sagedamini konfliktide põhjuseks. Foto: AFP / Scanpix

Väsinud USA on kõigest esimene võrdsete seas, maailmamajandust veavad Hiina ja India, Ida-Euroopas võib võimust võtta maffia, hoiatab värske luureraport.



«Lähituleviku maailmas kasvab nende konfliktide tõenäosus, mida peetakse ressursside, kaasa arvatud söögi ja vee pärast,» pakub 2025. aasta maailma kirjeldav analüüs. Selle kohaselt võivad meid üha enam ähvardada lurjusriigid ja terroristide grupeeringud, kellel on endisest parem ligipääs tuumarelvadele, vahendas ajaleht The Times USA Riikliku Luurenõukogu (National Intelligence Council – NIC) raportit globaalsetest tulevikusuundumustest.

16 luureagentuuri informatsiooni põhjal kokku pandud  dokumendi näol on tegu perioodiliselt valmiva raportiga, mis kirjeldab võimalikke stsenaariume, mida riigijuhid saavad ka ära hoida.

Kui sama organisatsiooni 2020. aastat ennustanud dokument lubas USA-le veel jätkuvat domineerimist, siis nüüdses raportis kasvab tõusvate jõudude ja ootamatute ohtude osakaal tunduvalt.

Lääne liberaalne majandusmudel, demokraatia ja sekularism, mida on peetud iseenesestmõistetavaks, võivad ka ülemaailmse majanduskriisi mõju tõttu kaotada oma võlu.

Võimalike arengute osas on tähtsal kohal ka energeetika ja kliimamuutused. «Kõrgete nafta- ja gaasihindadega suurendavad eksportijad, nagu Venemaa ja Iraan, oma mõjuvõimu, samal ajal kui Venemaa sisemajanduse kogutoodang läheneb Ühendkuningriigi ja Prantsusmaa omale,» arvab analüüs.

Hindade langus ja uute energiaallikate või uute tehnoloogiliste lahenduste kasutuselevõtt võib samas tähendada, et naftale toetuvad riigid kaotavad tublisti oma mõjujõudu.

Uuteks kõigil rindeil tugevateks jõududeks saavad analüüsi järgi 2025. aastaks eelkõige Hiina ja India, veidi ebakindlamalt on sellel teel Venemaa, kelle arengut häirivad väiksemad inimressursid, majanduse üheülbalisus ja korruptsioon. Ladina-Ameerikas näeb raport vaid Brasiilia esilekerkimist.

Kuid kogu maailmamajanduses võivad jõujooned olla väga selged – 17 aasta pärast on maailma jõukus liikunud suures osas läänest itta.

ELi osas raport väga optimistlik pole. Ida-Euroopat ohustab aga organiseeritud kuritegevuse kasv – ühtegi konkreetset maad mainimata hoiatab raport, et maffia võib üle võtta mõne riigi valitsuse.

Kõik luureraporti ideed on siiski hüpoteetilised. «Tasub ka märkida, et USA luure on varemgi eksinud,» kommenteeris raporti võimalikku tõeks saamist Briti kanal BBC.

Põhjust skeptitsismiks annab BBC teatel ka 1980ndate algus, kui üks Ronald Reagani presidendikampaania põhimootoreid oli hirm, et USA kaotab NSVLile ja Jaapanile. Toimus aga vastupidine.

Võimalik tulevik


Raport kirjeldab muu hulgas nelja hüpoteetilist maailma, mis vaevad erinevaid tulevikuvõimalusi.


•    Esimese keskmeks on Shanghai Koostööorganisatsiooni juhi kiri NATO juhile aastal 2025, kus esimene kirjeldab sündmusi, mis viisid organisatsiooni mõjujõu tõusule pärast seda, kui USA tõmbus välja Kesk-Aasiast, Euroopa ei võtnud vastutust ja Venemaa ning Hiina olid sunnitud sealse ebastabiilsusega ise tegelema.


•    Teise stsenaariumi «Oktoobriüllatus» illustratsiooniks on tulevase USA presidendi päevikusissekanne, kus ta kirjeldab majanduskasvule keskendunud maailma üllatust, kui kliimamuutustele järgnevad keskkonnakatastroofid ja New Yorki tabab metsik orkaan.


•    Kolmandas stsenaariumis puhkeb Hiina ja India vahel peamiselt energiaressursside pärast konflikt, kuhu teised riigid peavad sekkuma.


•    Neljandas võimalikus maailmas «Poliitika pole alati kohalik» kirjutab fiktsionaalne ajalehe Financial Times reporter erinevatest mitteriiklikest võrgustikest – MTÜdest, usuorganisatsioonidest, ärijuhtidest –, kes kasutavad oma mõjujõudu ÜRO uue peasekretäri valimiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles