Iraan süüdistab kuritegevuse kasvus lääneriike

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvuslipuga iraanlanna USA-vastase grafiti tausta.
Rahvuslipuga iraanlanna USA-vastase grafiti tausta. Foto: SCANPIX

Iraani politseijuhi Esmaeel Ahmadi Moghaddami sõnul vastutavad islamivabariigis tõusnud kuritegevuse eest lääneriigid.

Brigaadikindral Moghaddami ütles rahvasaadikutele küsimustele vastates, et kuritegude arv on viimastel kuudel kasvanud, kuna suurvõimud püüavad regioonis levitada kuritegevust ja muuta islamivabariigi ühiskonda ebaturvalisemaks, vahendas uudistevõrk AFP.

«Narkootikumid, alkohol, moraalne allakäik, satelliitkanalid ja kultuurilised rünnakud, mis on organiseeritud välisriikidest, on peamised kuritegevuse põhjused,» lisas politseijuht.

Ka süüdistas Moghaddami kuritegevuse suurenemises Iraani opositsiooni, kinnitades, et kuritegevus islamivabariigis kasvas pärast Iraanis 2009. aasta juunis puhkenud rahutusi, mis said alguse presidendivalimiste tulemuste avalikustamise järel.

Reformimeelsete hinnangul saavutas tagasi valituks osutunud president Mahmoud Ahmadinejad valimisvõidu pettusega. Samuti presidendiks kandideerinud ekspeaminister Mirhossein Mousavi nõudis valimistulemuste tühistamist, kuid võimud keeldusid sellest, misjärel tulid tuhanded iraanlased tänavatele meelt avaldama.

Pealinna Teherani ja mitme teise linna tänavatel demonstrantide ja julgeolekujõudude vahel aset leidnud kokkupõrgete käigus vahistati sadu reformimeelseid. Kokkupõrked nõudsid ka kümnete inimeste elu, kuid nende täpne arv pole teada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles