Norra politsei: eriüksus oleks Breiviki äärepealt maha lasknud

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra eriüksus Utøya saarel
Norra eriüksus Utøya saarel Foto: SCANPIX

Norra politsei avalikustas eile esimest korda detaile möödunud reedel Utøya saarel aset leidnud sündmuste kohta.

Avalikkus süüdistas politseid liiga aeglases tegutsemises ja selle tõttu selgitasid politseiametnikud tegutsemise tagamaid, kirjutab Helsingin Sanomat.

Utøya saarel laagris olnud noorte vanemate arvates ei suhtunud politsei juhtunusse piisava tõsidusega, kui nad korrakaitsjatele oma laste abipalveid edastasid.

Massimõrva korraldanud Anders Behring Breiviki tabamisoperatsioonis osalenud politseinik Håvard Gåsbakk sõnas eile pressikonverentsil, et ühe politsei mootorpaadiga tekkis saarele sõitmisel probleem. Osa politseinikke jõudis saarele erapaadiga.

«Jagasime end nii, et ühes paadis oli viis meest. Esimeses paadis oli viis eriüksuslast, teises aga mina, kohalik politseinik  ning kolm eriüksuslast. Esimesel paadil oli parem mootor ja nad jõudsid Utøya saarele enne meid,» lausus Gåsbakk.

Esimesena rannale saabunud paadi vastu jooksis grupp noori, kes näitasid saare põhjaosa suunas. Üks grupp läkski selles suunas. Gåsbaki grupp suundus aga lõuna poole.

Gåsbakk ei olnud sel ajal tööl, kui politsei Utøya saarel aset leidnud sündmusest teada sai. Ta jõudis Põhja-Buskerudsi politseijaoskonda kümme minutit pärast teate saamist kell 17.43 kohaliku aja järgi.

Politsei eriüksust juhtinud Anders Snortheimsmoeni sõnul ei aeglustanud politseipaadiga tekkinud probleemid kuigivõrd politsei saarele saabumist.

Utøya saar asub pealinnast Oslost 40 kilomeetri kaugusel. Politsei saabumine võttis aega 90 minutit.

Norra ringhäälingu NRK helikopter jõudis saare kohale pärast kella 18.00. Politsei saabus sinna umbes 18.25.

Snortheimsmoeni sõnul kaaluti saarel veresauna korraldanu Breiviki mahalaskmist. Samas polnud politseil teada, kas kurjategijal on näiteks ümber keha midagi plahvatusohtlikku.

Otsus Breivikit mitte maha lasta oli noatera peal.

Breivik allus politseinike antud korraldustele, langetas relva ja kõndis politseinike suunas käed üleval ning heitis siis maapinnale.

Norra meedia andmetel hoidis politsei Brevikit saarel mitu tundi. Tulistaja viidi saare peamajja ootama, kuni politsei uuris, mis juhtunud oli.

Politsei kahtlustas, et saarel võib veel üks tapja ringi liikuda.

Norra ringhäälingu andmetel püüdis Breivik saarel olles politseile omapoolseid nõudmisi esitada.

Norra politseijuhid kiitsid eriüksust kiire tegutsemise eest.

Norra peaministri Jens Stoltenbergi kinnitusel vaadatakse riigi turvalisusseadused ja –süsteem uuesti üle ning viiakse vajalikud muudatused sisse.

«Pärast selle juhtumi uuringute ja leinaaja lõppu kavatsen läbi uurida kõik selle veretööga seotud materjalid. Peame sellest õppima. Kõik ettepanekud ja soovitused on teretulnud,» lausus peaminister.

Norra justiitsministeerium teatas, et luuakse 100 uut politseinike töökohta. Politseijõud saavad täienduse nii Oslos kui Utøya saare lähipiirkondades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles