APEC lubas tõrjuda protektsionismi

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Aasia ja Vaikse ookeani riikide tippkohtumisel Peruus keskenduti peamiselt üleilmsele finantskriisile ning ka ürituse lõppdokumendis rõhutati lubadust sellega ühiselt võitlema hakata.

Sügavama majanduslanguse vältimiseks tõotasid mõjuka regionaalse majandusühenduse osapooled jõuliselt edasi liikuda üleilmse vabakaubandusleppe suunas ning vähemalt aasta jooksul mitte kehtestada uusi kaubandustõkkeid, vahendas Reuters.

«Me võitleme selle kriisi vastu ja saame sellest üle üheskoos, nii selle maailma inimesed, ettevõtted kui ka valitsused, me rekapitaliseerime ja tugevdame finantsinstitutsioone,» ütles oma sõnavõtus võõrustajamaa president Alan García.

Peruu riigipea sõnul pole protektsionism õige tee isegi olukorra halvenemise puhul. «Me hoidume protektsionismist ja me võitleme selle vastu igal pool, kus see välja ilmub,» rõhutas ta. «Fundamentaalne instrument arengule, tootmisele, tööhõivele ja nende abistamisele, kes seda kõige enam vajavad on tootmine ja vabakaubandus.»

APECi tippkohtumisele saabus ka USA ametistlahkuv president George W. Bush, kellele see jääb viimaseks plaanipäraseks ametlikuks välisvisiidiks riigipeana. Peruus kohtus ta lisaks võõrustajale eraldi ka Hiina, Jaapani ja Venemaa liidritega.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles