Saudide supertanker viidi islamistide eest kaugemale merele

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Libeeria lipu all sõitev saudide supertanker Sirius Star seismas ankrus Somaalia ranniku juures.
Libeeria lipu all sõitev saudide supertanker Sirius Star seismas ankrus Somaalia ranniku juures. Foto: AFP / Scanpix

Saudi Araabia riiklikule naftagigandile Aramco kuuluva supertankeri kaaperdanud piraadid soostuvad laeva vabastama väidetavalt märksa väiksema summa eest, kui alguses arvati, sest grupeeringut hakkasid kimbutama kohalikud islamistid.

 

Sirius Stari ja selle veerandsaja meeskonnaliikme vabastamise eest nõuti meedia andmetel varem 25 miljonit dollarit, ent islamistide kinnitusel on see summa praeguseks kümne miljoni võrra kahanenud, vahendas Reuters.

Haradheere sadama piirkonnas ankrus seisnud alus viidi samal ajal rannikust umbes saja kilomeetri kaugusele, sest linna ilmusid nädalavahetusel islamimässulised, kes otsisid enda sõnul piraate taga.

Somaalia keskvõimu vastu võitleva islamikohtute liiga hinnangul oli moslemitele kuuluva laeva hõivamine suurem kuritegu kui teised kaaperdamised, mistõttu lubatakse neid karistada. Kohalike elanike sõnul on aga ka mõned islamistide rühmitused hoopis selle peal väljas, et lunarahast osa endale saada.

Sirius Star on läbi aegade suurim röövitud laev. Selle meeskond koosneb peamiselt filipiinlastest, kuid sinna kuuluvad ka mõned eurooplased ja üks saud. Somaalia rannikut lähedalt jälgiv USA merevägi ega ka tankeri operaator Vela International pole seni kinnitanud ühetegi lunarahanõuet.

AFP sai aga oma kontaktisikult piraatide leeris teada, et nõutava lunaraha suurus pole muutunud. «See on endiselt täpselt 25 miljonit dollarit,» ütles agentuurile keegi Mohamed Said, kes on väidetavalt mereröövlite pealik ja pressiesindaja.

Said kinnitas laeva teise paika viimist, kuid see olevat tavapärane taktikaline käik. «See on nagu sõjamäng. Me ei vii laeva liiga kaugele,» põhjendas ta. «Meil on endiselt piisavalt inimesi maal ja laeval. Keegi ei saa meid terroriseerida. Iga katse laeva jõuga võtta on nurjumisele määratud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles