Põhja-Korea katkestab raudteeliikluse Lõuna-Koreaga

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea katkestab raudteeliikluse Lõuna-Koreaga.
Põhja-Korea katkestab raudteeliikluse Lõuna-Koreaga. Foto: Reuters / Scanpix

Põhja-Korea juhtkonna teatel peatatakse alates 1. detsembrist kahte Koread ühendav rongiliiklus.


Kommunistliku Põhja-Korea juhtkond on viimastel kuudel astunud mitmeid samme, mille eesmärk on väidetavalt anda vastulöök niinimetatud Lõuna-Korea «vastandamispoliitikale», vahendas AFP.

Riikliku meedia teatel peatatakse Põhja-Korea linna Kaesongi ja Lõuna-Koread ühendav raudteeliin, mis on olnud kahe Korea vahelise koostöö sümbol. Raudteeliin taasavati möödunud aasta detsembris esmakordselt pärast 50ndate alguses toimunud Korea sõda. Lõuna-Korea on põhjanaabrite otsuse üle avaldanud nördimust.

Kaesongis asub ka Lõuna-Korea rahastatud Kaesongi tööstuspark, mille 83 ettevõtte heaks töötab rohkem kui 32 000 põhjakorealast ja umbes 1500 lõunakorealast. Kaesongi tööstuspark on riigi üks olulisemaid sissetulekuallikaid, mille sulgemine tooks riigile kaasa mitmeid majanduslikke ja sotsiaalseid probleeme.

Põhja-Korea riikliku uudisteagentuuri KCNA andmetel hakkavad riigi julgeolekuametnikud valikuliselt takistama kõigide lõunakorealaste piiriületust.

Varem on Põhja-Korea võimud teatanud, et alates 1. detsembrist suletakse ka kahe Korea vaheline piir. Lisaks on riigist saadetud välja sadu lõunakorealasi ning suletud on ka populaarne Mount Kumgangi kuurort poolsaare idarannikul.

Kahe Korea vahelised suhted on märgatavalt jahenenud pärast seda, kui 2008. aasta veebruaris tuli Soulis võimule konservatiivne Lee Myung-Bak, kes on võtnud eesmärgiks Põhja- ja Lõuna-Korea ühendamise üheks demokraatlikuks Koreaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles