Breivikit võis inspireerida Lars von Trieri film

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taani filmirežissöör Lars von Trier
Taani filmirežissöör Lars von Trier Foto: SCANPIX

Taani filmirežissöör Lars von Trier ütles, et tunneb end väga halvasti pärast seda, kui Norra massimõrvar Anders Behring Breivik nimetas üheks oma lemmikfilmiks «Dogville`i», vahendas AFP.

Rünnakutega 77 inimest tapnud Breivik nimetas Facebooki profiilis Trieri 2003. aasta linateost oma kolmest lemmikfilmist üheks.

«Mul hakkab väga halb, kui ma mõtlen, et minu jaoks mu parim film «Dogville» võis olla talle käsikirjaks. See on kohutav,» ütles Trier Taani päevalehele Politiken.

Taani filmikunstniku sõnul sarnaneb filmi viimane stseen valutekitavalt Utøya saarel toimunuga. Filmi lõpus lastakse Dogville`i linna elanikud maha.

«Te küsite mult, kas ma olen kurb, et ma selle filmi tegin? Jah, kui tõestatakse, et see inspireeris teda, siis mul on tõesti kahju, et ma selle tegin,» ütles Trier selgitades, et filmi eesmärk oli inimesi harida, mitte vägivallale inspireerida.

Intervjuus, mis avaldati Taani ajalehe veebiküljel, ütles Trier, et Breivik oli selgelt mõjutatud ekstreem-parempoolse Taani Rahvapartei ideoloogiast. «Mitmeid aastaid on Taanis olnud tugev Islami kartmise traditsioon,» lisas ta.

Oma 1500-leheküljelises manifestis ütles Breivik, et ta võitles Euroopa islami invasioonist päästmise nimel. «Ma ei saa midagi parata, aga arvan, et meie riigil lasub teatav vastutus Norra tragöödia osas,» ütles Trier. «Me oleme saatnud välja signaali, et moslemite vastu on õige viha levitada.»

Provokatiivsete kommentaaride poolest tuntud von Trier kuulutati selle aasta Cannes`i filmifestivalil mitte teretulnuks, pärast seda kui mees ütles, et mõistis natside juhti Adolf Hitlerit ning toetas teda «natukene».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles