Kümnest koolilapsest üheksa õpib inglise keelt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Inglise Kolledži esimese klassi õpilased koolivormis.
Tallinna Inglise Kolledži esimese klassi õpilased koolivormis. Foto: Liis Treimann

Inglise keele juhtpositsioon Euroopas tugevneb iga aastaga järjest kindlamalt, sest aina rohkem lapsi õpib seda esimese võõrkeelena ja üha varasemas eas, näitab valitsustevahelise haridusvõrgustiku Eurydice uuring.


13 Euroopa riiki on muutnud inglise keele esimesena õppimise kohustuslikuks, kuid ka ülejäänud maades kalduvad lapsed ja nende vanemad seda eelistama. Mingis kooliastmes jõuab inglise keeleni 90 protsenti kõigist Euroopa lastest.



Populaarsuselt järgmine on saksa keel. Uuringu andmeil eelistavad seda Hollandi ning mõningate Põhja- ja Ida-Euroopa riikide õpilased. Kolmandana tulev prantsuse keel on menukam Lõuna-Euroopas, n-ö ladinariikides. Vene keele tudeerijate osakaalu tõstavad Balti riigid ja Bulgaaria.



Inglise, prantsuse, saksa, hispaania ja vene keel moodustavad ühtekokku 95 protsenti kõigist Euroopa koolilaste võõrkeeletundidest.



Nagu sama uuring tõdeb, hakkab enamik Euroopa lastest võõrkeelt õppima algkoolis. Mõnes piirkonnas aga isegi veelgi varem: Hispaania autonoomsetes piirkondades peavad lapsed emakeelele lisa võtma juba kolmandast eluaastast. Keskmisest märgatavalt hiljem algab keeleõpe flaamikeelsete Belgia laste ja bulgaarlaste jaoks – kaheksanda ja 12. eluaasta vahel. (European Voice/PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles