Karmimaid karistusi pooldavate norralaste arv suureneb

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra parlamendi spiiker Dag Terje Andersen (vasakul) tervitab täna kuningas Harald V. Paremal kroonprints Haakon.
Norra parlamendi spiiker Dag Terje Andersen (vasakul) tervitab täna kuningas Harald V. Paremal kroonprints Haakon. Foto: SCANPIX

Norras aset leidnud terrorirünnakud on suurendanud karmimaid karistusi pooldavate norralaste hulka.

Ajalehe VG korraldatud küsitlus näitab, et enam kui 65 protsendi arvates on praegused karistused liiga leebed. 24 protsenti peab neid piisavaks, vahendas Iltalehti.

Oslo pommiplahvatused ja Utøya saare korraldatud massimõrva omaks võtnud Anders Behring Breivikit võib süüdimõistmisel oodata ees kuni 21-aastane vangistus. Lisaks nõutakse süüdistuse esitamist inimsuse vastases kuriteos, mis võib tuua 30-aastase vangistuse.

Oslo ülikoli poliitikauurija Hanne Marthe Narud märkis, et inimeste seisukoht peegeldab terrorirünnakuid. «Ma ei usu, et poliitikud muudavad seadusandlust spontaanselt. Seda võidakse kaaluda, kuid enne leiab aset laiaulatuslik arutelu,» lisas ta.

Ajalehe VG korraldatud teise küsitluse järgi on näha, et neljandik norralastest suhtub kultuuride paljususse varasemast positiivsemalt. Islami nõukogu peasekretär Mehtab Afsar ütles, et poolehoid, mida viimastel päevadel on osutatud sõltumata kultuurilisele ja religioossele taustale, on tugevam kui eelarvamus.

Riigiteadlane Anders Todal Jensen usub aga, et seisukohad võivad aja jooksul muutuda.

Terrorirünnakud on tõstnud peaminister Jens Stoltenbergi populaarsuse enneolematutesse kõrgustesse. Uuringufirma Synovate korraldatud küsitlus näitab, et 94 protsenti norralastest on valitsusjuhi tegutsemisega rahul. Teda kiidetakse ka opositsiooni ridadest.

Stoltenberg, kuningas Harald V, kroonprints Haakon ja Norra parlament austas terrorirünnakute ohvreid täna minutilise leinaseisakuga.

Norras tähistatakse 21. augustil mälestuspäeva terrorirünnakute ohvrite, nende lähedaste ja nende abiliste auks.

Norras 22. juulil aset leidnud massimõrvas hukkus kokku 77 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles