Kräkkerid sooritasid kõigi aegade suurima küberrünnaku

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
McAfee Inc. peakorter Californias.
McAfee Inc. peakorter Californias. Foto: SCANPIX

Viirusetõrje programmidele spetsialiseerunud McAfee, mis kuulub Intelile, teatas kõigi aegade suurimast küberrünnakust.

Firma andmetel on kräkkerid sisenenud viie aasta jooksul 72 organisatsiooni ja valitsuse arvutisüsteemidesse nuhkimise eesmärgil, vahendas AFP.

Löögi alla sattusid teiste seas ÜRO, ROK, Kagu-Aasia riikide assotsiatsioon (ASEAN) ja maailma antidopinguagentuur WADA ning USA, Kanada, India, Lõuna-Korea, Vietnami ja Taiwani valitsused.
Ajalehe Washington Post andmetel asuvad 49 nn ohvrit Ameerika Ühendriikides.

McAfee väitel on küberrünnaku taga kindel riik. Firma ei taha kedagi konkreetselt süüdistada, kuid Washington Posti allikad näitasid näpuga Hiinale.

Näiteks Rahvusvahelist Olümpiakomiteed (ROK) «rünnati» enne 2008. aasta Pekingi olümpiamänge. Ka see, et Taiwani valitsuse infosüsteeme rünnati, viitab Hiinale.

Kräkkerite ohvrite seas on ka kaitsetööstusettevõtteid, energia- ja ehitusfirmasid.

Andmete õngitsemist alustati firma või organisatsiooni töötajale e-kirja saatmisega. Kui inimene avas talle lähetatud kirjas oleva lingi, siis pääsesid kräkkerid firma või ametkonna arvutisüsteemidesse sisse. Küberkurjategijad on otsinud salajast teavet riikidevaheliste suhete kohta ja ka näiteks militaar- ning majandusinfot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles