ÜRO julgeolekunõukogu mõistis Süüria valitsusvägede vägivalla hukka

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

ÜRO julgeolekunõukogu mõistis eilse avaldusega hukka Süüria valitsusvägede vägivaldsed vasturünnakud protestide mahasurumiseks.

Tegemist on esimese selge ÜRO julgeolekunõukogu poolse hukkamõistva avaldusega, millega on lõpuks liitunud ka Süüria pikaajaline liitlane Venemaa. Hoolimata mõnede Julgeolekunõukogu liikmete hirmust, et Liibüa stiilis sekkumine võib korduda, toetasid avaldust kõik sinna kuuluvad riigid. Liibanon, kui Julgeolekunõukogu ajutine liige, ei takistanud avalduse vastuvõtmist, kuid hiljem teatas, et taganeb siiski avalduse toetajate hulgast – protseduur, mida viimati kasutati mitu kümnendit tagasi.

Kolmapäevases raportis seisab, et julgeolekunõkogu mõistab tugevalt hukka laiaulatusliku vägivalla inimõigute rikkumise osas ja Süüria valitsuse poolse jõu kasutamise tsiviilisikute suhtes. Lisaks seisab raportis, et vägivalla toimepannud tuleb vastutusele võtta.

ÜRO peasekretär Ban Ki-moon ütles avaldust kommenteeride, et see representeerib rahvusvahelise kogukonna selget sõnumit ja samal viisil jätkamine ei ole mõeldav. „Maailm on pikalt suure murelikkusega pealt vaadanud halvenevat olukorda Süürias, kuid viimase paari päeva sündmused on olnud šokeerivad“, lisas Ban Ki-moon.

Avalduse vastuvõtmisele kallutas julgeolekunõukogu Süüria valitsusvägede rünnak Hama linna pihta, mida peeti opositsiooni keskuseks ja peamiseks valitsuse vastaste protestide toimumiskohaks.

Hama linna rünnakute käigus on erinevatel hinnangutel surma saanud ligi 140 inimest. Märtsi seisuga teeb see kokku ligi 1600 surnut, kes on hukkunud Süüria valitsusevägede ja protestijate kokkupõrgetes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles