Kaczyński näeb Smolenski lennukatastroofi taga poliitsõda

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästetöötajad TU-154 hukkumispaigas Smolenski lähistel.
Päästetöötajad TU-154 hukkumispaigas Smolenski lähistel. Foto: SCANPIX

Mullu lennuõnnetuses hukkunud Poola presidendi Lech Kaczyński kaksikvend Jarosław Kaczyński hinnangul põhjustas Smolenski lennukatastroofi poliitiline sõda tema venna vastu.

Endine peaminister ja praegune opositsioonijuht Jarosław Kaczyński hinnangul põhjustas 96 inimelu nõudnud lennukatastroofi asjaolu, et Poola eliit lendas 1940. aasta Katõni massimõrva mälestusüritusele eraldi delegatsioonidega, vahendas Poola raadio koduleht.

Kolm päeva enne presidenti lendas Smolenskisse Poola peaminister Donald Tusk ning Kaczyński hinnangul tähendas see seda, et tema presidendist vend pidi leppima nõrgema tasemega meeskonnaga.

«President sai kahest meeskonnast halvema,» leidis Kaczyński, kes oli kriitiline reedel avalikustatud Poola uurimisraporti suhtes, leides, et seal on mitmeid puudusi. Kaczyński sõnul ilmnes presidendilennukil TU-154 pärast Venemaal tehtud hooldust mitmeid anomaaliaid, mida raport ei põhjenda.

«On vähe infot täpsete detailide kohta, mis juhtus vahetult enne lennuki starti. Puuduvate detailide seas on presidenti saatnud meeskonna väljavalimise protseduur. Tema meeskonda muudeti võrreldes varem kindlaks määratuga,» kinnitas Kaczyński ajakirjanikele.

Opositsiooniline Seaduse ja Õigluse partei on olnud kogu ametliku uurimise vältel kriitiline nii Vene kui ka Poola uurijate töö suhtes. Pärast lennuõnnetust asutas erakond ka oma uurimiskomisjoni lennukatastroofi asjaolude väljaselgitamiseks.

Seni pole Poola ja Venemaa jõudnud ühisele seisukohale lennukatastroofi põhjuste osas ning õnnetuse asjaolud on tänaseni ebaselged. Venemaa sõnul lasub vastutus õnnetuse eest täielikult poolakatel, kuna õnnetuse põhjustasid lennuki TU-154 pilootide eksimused.

Kaczyński sõnul viidi piloodid aga olukorda, kust polnud väljapääsu, kuna Vene lennujuhid viisid Poola piloodid eksiteele. Samas leidis opositsiooniliider, et pilootide oskused polnud siiski piisavad.

Poola valitsuse seisukoha kohaselt ei andnud Smolenski lennukeskus Poola presidendilennuki pilootidele selgelt mõista, et keerulised ilmatingimused nõuavad mujal maandumist. Ka on Varssavi juhtinud tähelepanu vajakajäämistele lennudispetšerite ja Poola delegatsiooni ohutuse eest vastutanud ametnike töös.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles