Iisrael rajab okupeeritud alale uut asundust

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisrael rajab Har Homasse 900 uut elamut.
Iisrael rajab Har Homasse 900 uut elamut. Foto: SCANPIX

Iisraeli siseministeerium andis täna lõpliku heakskiidu juudiriigi poolt okupeeritud Ida-Jeruusalemma territooriumile 900 uue elamu rajamiseks.

Uute elamute kavandamist plaaniti juba kahe aasta eest, kuid nüüd sai Har Homa ehk Jabal Abu Ghneimi künka lähedal asuvasse piirkonda rajatav projekt lõpliku heakskiidu, teatas siseministeeriumi esindaja Efrat Orbach uudistevõrgule AFP.

Uute asunduste rajamist on teravalt kritiseerinud nii Palestiina kui ka Iisraeli liitlasriigid. Samuti on juudiriigi asundustegevus okupeeritud aladel, mille vastu on ÜRO ning paljud teised riigid eesotsas rahuläbirääkimiste vahendajaks oleva USAga, endiselt komistuskiviks ka Lähis-Ida rahukõnelustel.

Iisrael pole aga vaatamata Palestiina nõudmistele ja rahvusvahelisele survele pikendanud ka juudiasunduste ehitamisele kehtestatud moratooriumi, mis lõppes mullu 26. septembril. Palestiina esindajate sõnul ei naase nad läbirääkimistelaua taha aga enne, kui Iisrael pole loobunud okupeeritud aladele asunduste rajamisest.

USA ja ka Lähis-Ida kvartett on Iisraelilt nõudnud juudiasunduste ehitamise täielikku peatamist 1967. aasta konflikti käigus okupeeritud Ida-Jeruusalemma ja Jordani jõe läänekalda ning Golani kõrgendiku okupatsioonitsoonides.

Kui Egiptusele tagastatud Siinai poolsaar kõrvale jätta, peab Iisrael võiduka sõja käigus okupeeritud alasid juudiriigi alaliseks territooriumiks. Seda vaatamata ka rahvusvahelise üldsuse otsusele Iisraeli suveräänsust nendel aladel mitte tunnustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles