Obamat hoiatatakse Bill Clintoni mõju eest

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama ja Bill Clinton.
Barack Obama ja Bill Clinton. Foto: Reuters / Scanpix

Ühendriikide 44. presidendiks valitud Barack Obama lähedase nõuandja Abner Mikva hinnangul võib endise riigipea Bill Clinton mõjukus heita varju kogu Obama administratsioonile.


Vaatamata asjaolule, et Mikva ei kuulu Obama üleminekumeeskonda, on ta aastaid olnud tulevasele presidendile lähedalseisev isik ning teda on nimetatud isegi Obama mentoriks. Endine president Bill Clintoni nõunik, USA föderaalkohtunik, Chicago ülikooli õigusprofessor ja kongresmen Mikva hoiatas Obamat, et Hillary Clintoni nimetamine Ühendriikide järgmiseks riigisekretäriks võib endaga kaasa tuua suuri probleeme, kirjutas timesonline.co.uk.

Oma usutluses Timesile möönis Mikva, et ta tunneb muret eelkõige selle üle, millist mõju avaldab endine president Bill Clinton oma abikaasale ja kogu Obama administratsioonile.

«Ma ei tea, kuidas te eristate Hillary Clintoni tegevust Bill Clintoni omast ja kuidas te seda kontrollite,» ütles Mikva, kes viitas endise presidendi Bill Clintoni võimalikele ärihuvidele ja rahvusvahelistele äritehingutele.

Bill Clintonil on asutanud endanimelise heategevusfondi (William J. Clinton Foundation), mistõttu on tal palju isiklikke kontakte üle kogu maailma. Bill Clinton andis eelmisel nädalal Obama nõunikele üle rohkem kui 200 000 fondi toetaja nime, et tulevase presidendi üleminekumeeskond saaks uurida heategevusfondi tegevust ja vältida võimalikke huvikonflikte.

Kuigi Ühendriikide meedias räägitakse praegusest New Yorgi osariigi senaatorist Hillary Clintonist juba kui tulevasest välisministrist, pole Obama üleminekumeeskond teda ametlikult veel riigisekretäriks kuulutanud.

Mikva hinnangul võib Hillary Clintoni nimetamine riigisekretäriks tähendada potentsiaalseid probleeme, sest piir Clintonite erahuvide ja Ühendriikide välispoliitika vahel hägustub.

Nurinat ja nördimust Obama valikute üle on kosta ka vabariiklaste leerist, kes on hakanud üha tihedamini viitama asjaolule, et Obama pole pidanud kinni antud lubadusest kaasata oma kabinetti ka vabariiklasi. Vabariiklastele pole jäänud märkamata tõsiasi, et valituks on osutunud peamiselt endise presidendi Bill Clintoni administratsiooni liikmed ning teised prominentsed demokraadid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles