Venemaa võib naftatarneid vähendada

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OPECi naftaministrid organisatsiooni peakorteris Viinis
OPECi naftaministrid organisatsiooni peakorteris Viinis Foto: AP / Scanpix

Toornafta hind maailmaturul kerkis täna veidi uudise peale, et Venemaa võib ühineda naftatootjate kartelli OPECi plaaniga piirata tootmist.

 

OPEC arutab võimalikke kärpeid veel sel nädalal. Venemaa ei kuulu küll organisatsiooni ridadesse, kuid on üks juhtivaid naftaeksportijaid maailmas ning võib eeskuju järgida, vahendas BBC News.

«Venemaa koordineerib tegevust OPECiga, et kaitsta oma huve,» teatas energeetikaminister Sergei Šmatko. Varem on riiki aga kritiseeritud selle eest, et see suurendas naftatoodangut aastaid, kui OPEC oma tootmist kõrgema hinnataseme hoidmiseks piiras.

Uurali toornafta hind on aga praegu maailmaturul langenud juba alla 50 dollari barrelilt, mis seab Venemaa tõsistesse raksustesse eelarve täitmisel, sest tänavu oli keskmiseks hinnaks arvestatud 75 dollarit ja tuleval aastal koguni 95 dollarit barrelilt.

2007. aastal tootis suurriik 491 miljonit tonni (3,7 miljardit barreli) naftat ning see tase  peaks säilima ka 2008. aastal, kui uskuda valitsuse muudetud prognoosi.

USA kerge toornafta hind tõusis täna Moskva hoiatuse peale toodangut piirata paarikümne sendi võrra, Brenti toornafta veidi enam, samas kui eile olid hinnad langenud kolm ja pool dollarit. Praegu kõigub barreli hind 51 dollari ümber.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles