Peaministrid: Põhjamaade väärtuste üle ei kaubelda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taani, Soome ja Rootsi peaministrid Lars Rasmussen (vasakult), Jyrki Katainen ja Fredrik Reinfeldt täna Lõuna-Rootsis Rinkabys maailma skautide kokkutulekul.
Taani, Soome ja Rootsi peaministrid Lars Rasmussen (vasakult), Jyrki Katainen ja Fredrik Reinfeldt täna Lõuna-Rootsis Rinkabys maailma skautide kokkutulekul. Foto: SCANPIX

Soome, Taani ja Rootsi peaministrid avaldasid täna ühisartikli, milles ütlevad, et põhjamaine ühiskonnamudel on tähtsaim vahend võitluses äärmusluse ja vägivalla vastu.

«Põhjamaad kuuluvad maailma kõige avatumate ja vabamate maade sekka. Demokraatlikud väärtused on meisse sisse juurdunud ja me kanname hoolt oma sõna- ja mõtlemisvabaduse eest. Meie riikidele on omased kaugele arenenud heaolumudelid, eraisiku suur vabadus ja sooline võrdsus,» kirjutavad Jyrki Katainen, Lars Lokke Rasmussen ja Fredrik Reinfeldt Helsingin Sanomates.

«Oleme solidaarsed muu maailmaga ja jagame oma rikkust ning avame oma uksed inimestele, kes põgenevad sõja ja rõhumise eest. Selle kõige üle on meil põhjust uhkust tunda. Kuid just selle vastu toimus 22. juulil rünnak Norras,» tõdevad peaministrid.

Nad lubavad, et säärased rünnakud, mille eesmärk on hävitada meie väärtushinnangud ja ideaalid, ei õnnestu kunagi. «Nagu meie Norra kolleeg Jens Stoltenberg on öelnud: kurjus võib tappa inimese, kuid ei saa kunagi jagu kogu rahvast.»

«Vanade ajalooliste sidemete ja tänapäevase poliitilise koostöö kaudu on meie ühistest väärtustest kasvanud põhjamaine kokkukuuluvus, mis on meie rahvastesse sügavalt sisse juurdunud. Me, Põhjamaad, seisame üksteise kõrval nii heal kui halval ajal. Kui mõnd meie maad tabab katastroof või tragöödia, oleme üksteisele toeks,» kirjutavad valitsusjuhid.

Katainen, Lokke Rasmussen ja Reinfeldt toonitavad artiklis ka vajadust üle vaadata relvaseadused ja arendada sotsiaaltööd, et ühiskonnas märgataks õigel ajal neid isikuid, kes võivad liituda äärmusliikumistega. Samuti on vaja aktiivsemat riikidevahelist politsei koostööd, et tagada turvalisus.

«Jätkame põhjamaise ühiskonnamudeli arendamist ka tulevatel aastatel,» lubavad nad. «See on meie kõigi olulisem vahend võitluses demokraatiavastaste väljaütlemiste, äärmusliikumiste ja vägivalla kasutamise vastu.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles