Medvedev tahab stabiilselt õiglast naftahinda

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Dmitri Medvedev külastamas Miraflorese paleed Caracases.
Venemaa president Dmitri Medvedev külastamas Miraflorese paleed Caracases. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Venemaa pürgib president Dmitri Medvedevi kinnitusel selle poole, et nafta hind maailmaturul oleks õiglane ja stabiilne ehk mitte liiga madal ega ka spekulatiivselt kõrge.

 

«Me tahame mõistlikke hindu,» märkis Medvedev visiidil Venezuelasse, kus teda saatis ka asepeaminister Igor Setšin, kes esitas ka Moskva memorandumikava tulevasest koostööst naftat eksportivate riikide organisatsiooniga (OPEC), vahendas AFP.

Setšin märkis ajakirjanikele, et Venemaa on suur naftatarnija ning vajab koordineeritust teiste suurtootjatega maailmaturul, ehkki ei kuulu ametlikult OPECi ridadesse. Naftaeksportijatele valmistab muret toornafta  üha langev hind, mis vajus vahepeal juba alla 50 dollari piiri barrelilt.

«See olukord ei saa mitte jätta muret tekitamata Venemaas ja Venezueals ja teistes riikides, mis naftat ekspordivad,» rõhutas Medvedev eilsel pressikonverentsil. «Meil on olemas kontseptsioon õiglasest hinnast,» lisas ta, olles kohtunud Venezuela kolleegi Hugo Chávezega, kes surub OPECit kärpima tarneid, et naftahindu uuesti tõusule viia.

OPEC otsustas juba eelmisel kuul, et vähendab novembris tootmist poolteise miljoni barreli võrra päevas, kuid Chávez tahaks aasta lõpuks tootmist vähendada veel miljoni barreli võrra päevas. Venemaa president kordas lubadust, et ka tema riik kooskõlastab oma strateegia OPECi otsustega. Moskvas ei välistata ka omapoolset tootmise piiramist.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles