Prantsusmaa lubab tuumakatsetuste ohvritele hüvitist

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hervé Morin.
Hervé Morin. Foto: AFP / Scanpix

Pärast aastaid kestnud vaidlusi lubas Prantsusmaa tuumakatsetuste tagajärjel haigestunud sõduritele ja polügoonide lähedal elanud tsiviilisikutele maksta hüvitist.


Alžeeria ja Prantsuse Polüneesia ametiisikud on varem korduvalt nõudnud, et Prantsusmaa vabandaks oma endistes kolooniates korraldatud tuumakatsetuste eest, mis kahjustasid inimeste tervist ja keskkonda. Vaatamata sellele on Prantsusmaa varjanud kiivalt oma tuumaprogrammi üksikasju ja hüvitise maksmisest keeldunud, kirjutas guardian.co.uk.

Eile teatas Prantsusmaa kaitseminister Hervé Morin, et järgmise aasta jaanuaris tutvustakse parlamendile seaduseelnõud, mille kohaselt makstaks kompensatsiooni vähemalt 150 000 sõdurile, kes aastatel 1960-1996 võtsid otseselt osa Prantsusmaa tuumakastetustest, teatas lefigaro.fr.

«Me olime katsejänesed, kellel puudus vajalik arstiabi,» ütles veteranideliidu Aven esimees Michel Verger, kelle kinnitusel kannatavad ohvrid mitmesuguste kiiritushaiguste küüsis, millest sagedasemad on kilpnäärme vähk ja viljatus. Lisaks esineb kiiritusohvritel ja nende lastel ning lastelastel mitmeid veresoonkonnahaigusi ja muid terviseprobleeme.

Vergeri sõnul on kaitseministeeriumi koostatud eelnõu näol tegemist «murdepunktiga», mis lõpetaks olukorra, kus kannatanud üksikult riigiga kohut käivad.

Prantsusmaa sooritas aastatel 1960-1966 Alžeeria Saharas 17 tuumakatsetust, millest osa viidi läbi 1962. aastal iseseisvunud Alžeeria valitsuse nõusolekul. Kokku on Prantsusmaa võimud teinud ametliku statistika järgi 210 tuumakatsetust, millest 160 on olnud maa-alused. Sõduritel puudus katsetuste ajal vastav erivarustus ning siiani pole Prantsusmaa avalikustanud tuumajäätmete matmispaika Sahara kõrbes.

«Ma kandsin lühikesi pükse. Meil kästi lamada nägu vastu maapinda, sulgeda silmad ja katta need kätega ning mitte sähvatust vaadata,» kirjeldas Verger 1960. aastal Sahara kõrbes toimunud tuumakatsetust. Tema sõnul oli 40 inimese peale vaid üks paar päikesesprille.

Prantsusmaa korraldas tuumakatsetusi ka Vaikses ookeanis asuvas Tuamotu saarestikus, Fangataufas ja Mururoa atollil. Arstide sõnul on Prantsuse Polüneesia saarte elanike haigestumine vähki ja veresoonkonnahaigustesse sagedane ning selle põhjuseks on just piirkonnas aset leidnud tuumakatsetused.

Pärast paarikümneaastast vaheaega otsustas president Jacques Chirac vaatamata eelmise riigipea François Mitterandi kehtestatud moratooriumi jätkata Vaikses ookeanis tuumakatsetusi. See tõi kaasa avalikkuse suure pahameele ja kaks aastat hiljem ratifitseerisid Prantsusmaa ja Ühendkuningriik tuumakatsetusi keelustava lepingu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles