India lubas terrorile vastata

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

India rahvale telepöördumise teinud peaminister Manmohan Singh lubas kasutusele võtta ükskõik millised meetmed, et üles otsida need, kes vastutavad öösel Mumbais korraldatud veriste terrorirünnakute eest.

 

Singhi väitel valmistati rünnakuks ette «väljaspool riiki» ning India ei kavatsevat sallida «naabreid», kes pakuvad pelgupaika sõjakatele äärmuslastele,» vahendasid Reuters ja BBC News. Ilmselt vihjas ta ilmselt Pakistanile või ehk ka Bangladeshile, kust islamistid on varemgi korraldanud terroriakte suure naaberriigi vastu.

Mumbais öösel vallandunud kaoses võeti sihikule vähemalt seitse erinevat objekti ning rünnakutes hukkus senistel andmetel 101 ja sai vigastada veel 300 inimest. Hukkunute seas on politsei andmetel seni vaid kuus välismaalast. Saksa välisministeerium kinnitas, et üks ohvritest on selle riigi kodanik. Briti välisministeerium teatas ka ühe briti hukkumisest. Samuti on hukkunute hulgas üks jaapanlane ja üks itaallane.

Politsei teatel võib ligi paarsada inimest olla veel pantvangis Trident-Oberoi hotellis, mille terroristid hõivasid. Pealtnägijate sõnul eraldasid sissetungijad seal varem Briti ja USA passiga külalisi teistest. Viimastel andmetel ründavad hotelli India eriüksuslased ning ülemisel korrusel on puhkenud tulekahju. Aknast on näha leeke paksu suitsu. Samal ajal jätkub vastasseis ka ühes juudikeskuses, kus on väidetavalt pantvangis üks rabi oma perega.

Taj Mahal Palace’i nime kandvast luksushotellist suudeti pantvangid päästa, kuid ka sellest hoonest kostab pealtnägijate sõnul endiselt tulistamist ja plahvatusi ning aremee on valmistumas otsustavaks pealetungiks.

Singh kirjeldas öiseid rünnakuid, kui «hästi planeeritud ja orkestreeritud» akte, mille eesmärgiks oli tekitada inimestes paanikat, valides kõrge profiiliga sihtmärke ja tulistades valimatult välismaalasi.

Indiat vapustanud viimase terrorikampaania eest on vastutuse võtnud senitundmatu rühmitus, mis nimetab end Deccani Mudžahideeniks, kuid see võib olla ka lihtsalt jälgede segamiseks välja mõeldud rühmitus.

India merevägi teatas, et otsib läbi laevu riigi läänerannikul, kuna levivad spekulatsioonid, nagu oleks relvastatud võitlejad saabunud Mumbaisse paadiga. 

 

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles