Vene luure seostab Mumbai rünnakuid Al-Qaedaga

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vene luure kahtlustab India finantspealinna tabanud terrorirünnakute korraldamises islamirühmitust, millel on tihedad sidemed terroriorganisatsiooniga Al-Qaeda.

Rünnakute eest on võtnud vastutuse vähetuntud rühmitus Deccani Mudžahideenid, kuid Vene luureteenistuse teatel on terrorirünnakute taga hoopis Kašmiiri islamirühmitus nimega Lashkar-i-Tayyiba, millel on väidetavalt sidemed ka terroriorganisatsiooniga Al-Qaeda, vahendas AFP.

Väidetavalt on rünnakud korraldanud islamisissid saanud väljaõppe Pakistani ja India piiril asuvates terrorivõrgustiku väljaõppelaagrites. Lashkar-i-Tayyiba esindajad on aga Venemaa süüdistused ümber lükanud ja eitavad igasugust seotust terrorirünnakutega.

India peaministri Manmohan Singhi sõnul on rünnaku korraldajad pärit «väljaspool riiki» ning riik ei kavatase sallida «naabreid, kes pakuvad pelgupaika sõjakatele äärmuslastele». Singh viitas ilmselt Pakistanile ja Bangladeshile, kellega Indial on ajalooliselt keerulised suhted.

Pakistani välisminister Shah Mehmood Qureshi palus India valitsusjuhil Pakistani ennatlikult mitte süüdistada. Ühtlasi avaldas Qureshi India rahvale kaastunnet ja kutsus osapooli rahulikkusele.

Islamimässulised võtsid enda kontrolli alla kaks finantspealinna luksushotelli, kuid ühest hotellist õnnestus kõik pantvangid vabastada. Teisest Trident-Oberoni hotellist nähti hiljuti lahvatamas tohutuid leeke, kuid täpsemad andmed selle kohta puuduvad.

Siiski on teada, et Mumbai luksushotellis on lõksus umbes 200 inimest, kelle hulgas on ka 15-liikmeline Prantsusmaa lennufirma Air France meeskond.

Islamistide rünnakutes on hukkunud üle saja ja vigastada saanud rohkem kui 300 inimest. Seniste teadete kohaselt on rünnakutes hukkunud vähemalt kuus välismaalast, kellest vähemalt üks sai surma Taj Mahali hotellist põgenedes. Saksa väljaande Abendzeitungi andmetel oli tegemist 51-aastase Saksa kodaniku Ralph Burkeiga, kes oli kohaliku jalgpalliklubi 1860 Münich endine asepresident.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles