Tšehhi senat toetas USA radarijaama

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA riigisekretär Condoleezza Rice ja Tšehhi välisminister Karel Schwarzenberg kirjutamas alla kaitselepingule, mis võimaldab ameeriklastel hakata ehitama uut radarijaama.
USA riigisekretär Condoleezza Rice ja Tšehhi välisminister Karel Schwarzenberg kirjutamas alla kaitselepingule, mis võimaldab ameeriklastel hakata ehitama uut radarijaama. Foto: Reuters / Scanpix

Tšehhi parlamendi ülemkoda kiitis täna heaks Washingtoniga sõlmitud kahepoolse lepingu, mille alusel rajatakse riigi pinnale USA vastuolulise raketitõrjesüsteemi radarijaam, mis ärritab eriti Venemaa juhtkonda.

 

81-liikmelises senatis anti kokkuleppe kinnitamise poolt 48 häält, vahendas AFP. Lepingu lõplikuks jõustumiseks peab selle ratifitseerima aga ka parlamendi alamkoda, kus valitsuskoalitsioonil pole enamust.

Tšehhi peaminister Mirek Topolánek on lubanud, et seal tahetakse lõpphääletus läbi viia alles pärast seda, kui USA uueks presidendiks on jaanuaris vannutatud demokraat Barack Obama, kes pole veel avalikustanud oma seisukohta laiahaardelise raketitõrjeprojekti tulevikust.

Venemaa näeb ameeriklaste raketikilbi plaanides katset ohjeldada Moskva strateegilist võimekust ning ähvardab vastuseks viia oma lühimaaraketid Kaliningradi oblastisse, kust need võiksid tabada Poolasse rajatavat püüdurrakettide baasi.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles