ELi-Hiina tippkohtumine jääb Tiibeti pärast ära

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiibeti vaimne liider dalai-laama kõnelemas Prantsuse välisministri Bernard Kouchneriga.
Tiibeti vaimne liider dalai-laama kõnelemas Prantsuse välisministri Bernard Kouchneriga. Foto: AFP / Scanpix

Hiina

 

Rahvavabariik lükkas edasi tippkohtumise Euroopa Liiduga viimase eesistuja Prantsusmaa suhtumise pärast Tiibeti vaimsesse liidrisse.

 

Pekingist teatati, et seal ei jäänud muud üle, kui tippkohtumine edasi lükata, sest Prantsusmaa presidendi plaan kohtuda dalai-laamaga jätab selle ilma heast atmosfäärist, vahendas BBC News.

Nicolas Sarkozy kavatseb hiinlaste keelitustest hoolimata kohtuda tiibetlaste vaimse liidriga Poolas juba järgmise nädala laupäeval. Prantsusmaa ise peaks aga juba esmaspäeval võõrustama ka tippkohtumist.

«Hiina on palunud Prantsusmaal ikka ja jälle kohelda Tiibeti küsimust sobivalt, et luua vajalikud tingimused Hiina-ELi tippkohtumiseks,» teatas rahvavabariigi välisministeeriumi pressiesindaja Qin Gang, kelle sõnul pole aga prantslased neile vastanud.

«Hiinas on meil ütlus: kes iganes tekitab probleemi, peaks selle ka ise lahendama. Praeguse olukorra tekitaja ei ole Hiina,» märkis ametnik.

Euroopa Liit tegi eilse teate peale kohe samuti avalduse, milles võeti tippkohtumise ärajäämine teadmiseks ja väljendati selle üle kahetsust. Samas lisati, et EL kavatseb jätkata strateegilise partnerluse edendamist Hiinaga.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles