Putin kiitis Soome ja Eesti majanduspoliitikat

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jyrki Katainen ja Vladimir Putin eilsel pressikonverentsil Sotšis.
Jyrki Katainen ja Vladimir Putin eilsel pressikonverentsil Sotšis. Foto: SCANPIX

Soome peaministri Jyrki Kataineni ja Venemaa valitsusjuhi Vladimir Putini eilse kohtumise peateemaks Sotšis kujunes rahvusvaheline majandusolukord.

Kommersandi ajakirjaniku väitel viis Putin läbi psühhoteraapilise seansi, mille eesmärgiks oli rahustada närvilisi finantsturge Venemaal ja maailmas.

Putin rääkis rahvusvahelistel turgudel olevast närvilisusest, turbulentsest protsessist. Venemaa jättis te nende turgude loetelust välja ja pole kahtlust, et tegi seda teadlikult, kirjutab Kommersant.

Putin hoiatas, et liigne hirmutamine mõjub langevatele turgudele veelgi hullemini.

Katainen väljendas aga muret eelkõige majanduskriisi tagajärgede üle pikemas perspektiivis.
Vene peaminister rõhutas kaalutletud makroökonoomilise poliitika olulisust. «Ütlen ainult kolm maad, mis järjekindlalt järgivad Euroopa Lidu majanduse printsiipidest: Soome, Eesti ja Luksemburg.»

Mõlema riigi valitsusjuhid rõhutasid probleemide puudumist Soome-Vene suhetes, mis põhinevad peamiselt piiriületusel ja kaubavahetusel ning mõlemas valdkonnas toimuvad positiivsed arengud.

Piiriületuse lihtsustamisest oli samuti juttu, kuid midagi konkreetset kokku ei lepitud.

Putin tõdes, et Soome firmade investeeringud Venemaale suurenevad ja kiitis eriti Fortumi suurinvesteeringut.

Koostööd plaanitakse jätkata ka tipptehnoloogia valdkonnas, kus Vene peaminister tõi esile Nokia, mis lööb kaasa Moskva lähedal Skolkovo innovatsioonikeskuses.

Soome uue valitsuse juurde luuakse kahe riigi suhete paremaks arenguks spetsiaalne töörühm. Kataineni sõnul on tema juhitava valitsuse Venemaa-poliitika nurgakiviks kestvuse, aktiivsuse ja integratsiooni süvendamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles