Expressen: Breivikit oleks saanud tulistada varem kopterilt

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naine on koos tütardega Tyrifjordeni järve kaldal lillede juures, mis on toodud Utøya saare (paistab eemalt) veresauna ohvrite mälestuseks.
Naine on koos tütardega Tyrifjordeni järve kaldal lillede juures, mis on toodud Utøya saare (paistab eemalt) veresauna ohvrite mälestuseks. Foto: SCANPIX

Norra politseinikke tabab käitumise tõttu Utøya saare veresauna ajal üha teravamad kriitikanooled, kirjutab Rootsi ajaleht Expressen.

Väljaande väitel oleks massimõrva korraldanud Anders Behring Breivikit saanud tulistada varem helikopterilt, mis oli tegelikult stardivalmis.

Norra politseinikud on saanud väljaõppe terroristide tulistamisest kopterilt. Kohaliku telekanali TV2 andmetel palusid ametivõimud 15 minutit pärast Oslo plahvatusi kopteri kasutamiseks luba, kuid politseijuhid seda ei andnud, kuna siis ei peetud seda vajalikuks.

Ka oleks võinud kasutada läheduses asunud meditsiinikopterit, kuid politsei ei teadnud seda.

Norra politsei tunnistas, et valis saarele sõitmiseks vale tee. Norra ringhäälingu NRK väitel oleksid politseinikud saanud kasutada kaid, mis asub saarest 550 meetri kaugusel. Selle asemel kasutati 3,64 kilomeetri kaugusel asuvat kaid.

Politseiameti esindaja tunnistas NRK-le, et nn stardipaik ei olnud otstarbekas. Selle valik ei põhjustanud aga päästeoperatsiooni hilinemist.

Esimesest hädakõnest möödus tund, enne kui politsei pidas kinni veresauna korraldamises kahtlustatava mehe.

Politsei on varem kinnitanud, et üks operatsioonis osalenud kaatritest ütles üles.

Ametliku seisukoha järgi poleks kopteri saatmine elusid päästnud, kuid ajalehe VG andmetel uuritakse selle paikapidavust sisejuurdluse käigus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles