India rühmitus ei tegutsenud ilmselt üksi

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulekahju puhkedes Taj Mahali hotelli ülemisel korrusel olid hotelli töötajad ja kliendid majast lahkumiseks sunnitud kasutama kardinaid.
Tulekahju puhkedes Taj Mahali hotelli ülemisel korrusel olid hotelli töötajad ja kliendid majast lahkumiseks sunnitud kasutama kardinaid. Foto: AFP / Scanpix

Kuigi vastutuse India finantspealinna Mumbai kaosesse viinud rünnaku eest võttis endale Deccani Mudžahhediinide nimeline rühmitus, kahtlustavad võimud, et nii vähetuntud terroriorganisatsioon ei saanud seda teha omal käel.


Nagu tõdes eile BBC julgeolekukorrespondent Gordon Corera, pole terrorism Mumbai jaoks uus nähtus. Üleeile õhtul alguse saanud rünnak aga näitab Corera hinnangul ka seda, et mõni India rühmitus on märkimisväärselt taktikat muutnud või oli mängus «välisabi», võimalik, et Al-Qaeda ise.



Kui varem on India islamiterroristid pommidega verepulmi pidanud lihtsalt rahvarohketes kohtades – turgudel ja rongides –, siis üleeile kell 22 kohaliku aja järgi alanud rünnak oli üsna ilmselgelt sihitud lääneriikide kodanike vastu.



Püsside, käsigranaatide ja lõhkeainetega relvastatud terroristid tungisid kohtadesse, kus käivad ennekõike välismaalased – kahte viietärnihotelli, just turistide seas menukasse kohvikusse ja juudikeskusesse. Lisaks ühte haiglasse ja suurde raudteejaama.



Märkimisväärne on ka see, et legendaarses 105-aastases Taj Mahali hotellis viibinud inimeste tunnistuste järgi nõudsid nad sissetungi ajal eraldi välja Briti ja USA kodanikke.



Viimati mainitud fakt aga käib mõnevõrra vastu eesmärkidele, mida ründajad enda kinnitusel taotlevad. «India moslemeid ei tohiks taga kiusata. Me armastame seda maad kui enda oma, kuid kus olid kõik siis, kui meie emasid ja õdesid tapeti?» küsis üks ründaja telefoniintervjuus India telekanalile.



Viimastel andmetel oli terrorirünnakus eile õhtuks 125 hukkunut ja üle 300 vigastatu. Surmasaanute seas olid peale kohalike vähemalt üks jaapanlane, austraallane, itaallane, sakslane ja britt. YLE teatel sai kergelt vigastada ka üks soomlane. Pantvangi langenute hulgas leidus ameeriklasi, kanadalasi ja juute.



Eile otsisid India julgeolekujõud mööda linna ja merel ründajaid, kes ilmselt saabusid kas kaatril või suuremal laeval. Suurem osa linna poodidest, asutustest ja koolidest oli suletud.


Mumbailasest teleprodutsent Ajay Vasu rääkis Postimehele, et kuulis rünnakutest esimest korda üleeile õhtul kella kümne paiku kohaliku aja järgi.



Ta oli kodus ja vaatas perekonnaga telekat, kui eetrisse tulid ootamatult uudised plahvatustest. Et sedalaadi juhtumid pole Indias viimasel ajal sugugi haruldased, ei mõelnud nad alguses sellele eriti põhjalikult.



Seda, et sündinud peab olema midagi tõsisemat, hakkasid Vasu ja tema kaaslased mõistma alles välja õhtustama minnes. Nimelt soovitasid korrakaitsjad neil tagasi koju minna ja sinna jääda.



«Esimest korda nägime seda televisioonist kella kümne ajal. Kui me 23.15 paiku tagasi jõudsime, olid teated kahest-kolmest vigastatust,» kirjeldas Vasu. Üsna peagi hakkasid saabuma aga teated suuremast ohvrite arvust ja selgus, et tegu on millegi jubedamaga.



Välisministeeriumi andmeil viibis eile Indias 203 eestlast, kellele edastati soovitus vältida Mumbaid. Rünnakute ohvriks langenud linnas endas oli ministeeriumi andmeil üks Eesti kodanik, kellega siinsed ametnikud ühendust võtsid, kuid kes arvas, et jääb sinna edasi.



Välisministeerium andis välja hoiatuse, kus soovitas vältida reise teatud India piirkondadesse – peamiselt India-Pakistani piirialadele. «Inimröövid, bandiitlus ja vägivald on selles piirkonnas tavaline,» märkis ministeerium oma pressiteates.



Ka mitmed Euroopa lennufirmad loobusid eile Mumbai-sõitudest. Alitalia ütles, et tühistab praegu kõik reisid sinna linna. Lende jätsid ära ka Lufthansa, Air France ja Delta Airlines. Finnair kinnitas samas, et jätkab Mumbai liinil, sest rahutused linnas pole mõjutanud ei sealse lennujaama ega lennutranspordi turvalisust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles