Mumbai pantvangidraama läheneb lõpule

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

India eriüksuslased evakueerivad veel välismaalasi ja kohalikke kahest luksushotellist Mumbais, mis langesid ööl vastu eilset islamistide rünnaku alla, samas kui lähedalasuvas juudikeskuses alustati otsustavat tormijooksu umbes kümne iisraellase vabastamiseks.

BBC Newsi andmetel laskusid sõdurid helikopteritelt suitsupommide ja erivahendite varjus Nariman Bhavani hoone katusele ning mõne aja pärast oli juudikeskusest kuulda tulistamist. Esialgu rohkem teada ei ole. Hassiitliku liikumise keskuses võib olla kuni paarkümmend inimest pantvangis.

Trident-Oberoi hotellis on aga julgeolekujõud poolteist ööpäeva väldanud pingelist olukorda lahendamas ning meedia andmetel on juba pea sadakond inimest sealt evakueeritud ja ka ülejäänud tuuakse õige pea välja. Suurem osa päästetutest olid pealtnägijate sõnul hästiriietatud välismaalased, kes vedasid kaasa ka kohvreid, vahendas AFP. Hoonest on aga leitud ka veerandsada surnukeha.

Taj Mahal Palace & Tower hotellis jätkus samuti veel operatsioon, ehkki seal teatati pantvangide vabastamisest juba eile. Hoone sisemusest kostab aga endiselt tulistamist. Ühe ohvitseri teatel on seal elus veel vaid üks sissetungija, kes võib hoida enda käes kaht pantvangi ja liigub kahe korruse vahel ringi. Sellest hotellist on samuti lisaks päästetutele välja toodud hulgaliselt hukkunuid. Eriüksuslaste sõnul olid äärmuslased tulistanud kõiki, kes liikusid.

Kohalikes telekanalites on teatatudsamal ajal uutest tulistamistest Mumbai raudteejaamas, mida rünnati ka üleeile õhtul.

18 miljoni elanikuga suurlinna vapustanud terrorilaviinis on hommikustel andmetel hukkunud 130 inimest ning ligi 300 on saanud vigastada, kuid hotellidest võib tulla neile arvudele lisa. Hukkunutest valdav osa on hindud, kuid kinnitatud andmetel sai surma ka vähemalt kaheksa välismaalast, nende seas üks britt, üks sakslane, üks itaallane, üks jaapanlane ja kaks austraallast. Soome meedia andmetel on haavatute seas ka selle riigi kodanik.

Mumbai rünnakute eest võttis vastutuse senitundmatu rühmitus Decca Mudžahideenid, ent vähemalt kolm vahistatud islamivõitlejat väidab end kuuluvat suurde Lashkar-i-Taiba organisatsiooni, mis tegutseb peamiselt Pakistanis ja Kašmiiris. India peaminister Manmohan Singh süüdistas eilses teleesinemises samuti rühmitusi, mis tegutsevad naaberriikides.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles