Pakistan saadab Indiasse luureülema

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pakistani sõjaväeluure (ISI) juht võttis vastu India peaministri Manmohan Singhi kutse jagada teavet Mumbai terrorirünnakute kohta.


India peaminister helistas eile ISI liidrile kindralleitnant Ahmed Shujaa Pashale ja palus, et viimane sõidaks Indiasse. Reutersi andmetel on Pasha vastava kutse ka vastu võtnud.

India peaminister ütles eilses telepöördumises, et Mumbai terrorirünnaku korraldajad olid pärit «väljastpoolt riiki», vihjamata otseselt Pakistanile. Samal ajal väitis üks äärmuslaste vastu korraldatud vastuoperatsiooni juhte, et vastased on pärit Pakistanist. Mitme välisriigi luureallikad on kinnitanud, et rünnaku korraldajatel võisid olla sidemed ka terroriorganisatsiooniga Al-Qaeda.

India välisminister Pranab Mukherjee sõnul osutavad esialgsed tõendid sellele, et rünnakutega on seotud ka Pakistan. India meedia teatel on osa vahistatud islamisissidest Pakistani Lashkar-e-Taiba rühmituse liikmed. Pakistan on sedalaadi süüdistusi eitanud ja lubanud Indiaga teha terroristide tabamiseks täielikku koostööd.

«Me seisame silmitsi ühise vaenlasega ja me peaksime vaelase purustamiseks ühendama oma jõud,» ütles Indias visiidil viibinud Pakistani välisminister Shah Mehmood Qureshi eile.

Kahe riigi vahelised suhted on viimasel ajal taas pingestunud, sest India süüdistas Pakistani julgeolekuasutust sel suvel Kabulis India saatkonna ees toimunud enesetapurünnakus, milles hukkus 58 inimest, kelle hulgas oli ka kaks India diplomaati. Pakistan on kõik sedalaadi süüdistused tagasi lükanud.

1947. aastal Briti ülemvõimu alt vabanenud India ja Pakistan on sellest ajast alates omavahel sõdinud neljal korral. 1949. aastal sõlmisid riigid pärast esimest konflikti vaherahu, mille tagajärjel tõmmati Kašmiiri aladele ÜRO survel demarkatsioonijoon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles