Birma valitsus pakub Aung San Suu Kyi parteile lepitust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Birma valitsuse esimesel pressikonverentsil tuli informatsiooniminister Kyaw Hsan välja lepitusettepanekuga Nobeli rahupreemia saanud Aung San Suu Kyi juhitud Rahvusliku Demokraatia Liigale, kirjutab BBC.

Minister lisas, et plaanivad koostööd Rahvusliku Demokraatia Liigaga arendada ettevaatlikult ja rahulikult.

Suu Kyi on Birma valitsuse esindajatega kohtunud kahel korral viimaste kuude jooksul. Asjaolu, mis viitab suhete paranemisele ja dialoogi avamisele kahe osapoole vahel.

Minister rõhutas, et valitsus tuleb lepituspoliitika näol Rahvuslikule Demoraatia Liigale vastu, kuna viimane on ametlikult keelatud.

Suu Kyi rõhutas eile toimunud pressikonverentsil, et kui Rahvuslik Demoraatia Liiga soovib ametlikult riigi juhtimises osaleda ja oma sõna sekka öelda, on oluline ametlikuks parteiks saada. See eeldab riigi formaalsetele protseduuridale allumist.

Rahvuslik Demoraatia Liiga kuulutati Birma sõjaväelise valitsuse poolt illegaalseks 2010. aasta novembris, kuna boikoteeris riigi esimesi parlamendivalimisi. Valimistega muutus vormiliselt Birma riigikord ja lõppes ligi 50 aastat kestnud sõjaväeline režiim.

Lisaks sai Suu Kyi eile kokku ka tööministriga, kellega arutati demokraatliku protsessi edendamist ja sotsiaalset olukorda riigis.

Nii kohalikud kui ka rahvusvahelised sõltumatud arvamusliidrid ja akadeemikud mõistsid valimised hukka. Nad nägid selles vaid sõjaväe juhtkonna katset legaliseerida oma võimu läbi parlamentaarse institutsiooni püstiseadmise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles