Suurbritannias said vanglakaristuse Facebookis mässule ärgitanud

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Facebook
Facebook Foto: SCANPIX

Suurbritannias määras kohus kahele mehele nelja aasta pikkuse vanglakaristuse selle eest, et nad Facebookis mässule ärgitasid.

Cheshire`i Chesteri kohus saatis 20-aastase Jordan Blackshaw ja 22-aastase Perry Sutcliffe-Keenani trellide taha hoolimata sellest, et nende üleskutsed mässuni ei viinud, kirjutab The Guardian.

Blackshaw kutsus 8. augustil sotsiaalmeedia leheküljel inimesi kogunema McDonaldsi restorani juurde osalemaks «üritusel» Smash Down in Northwich Town.

Mitte keegi selle üleskutsega kaasa ei läinud. Politsei jälgib Facebooki ning selle tõttu saadi üsna ruttu noormehe jälile ja ta arreteeriti.

Warringtonist pärit Sutcliff-Keenan oli Facebookis 9. augusti varahommikul esitades üleskutse pealkirja all The Warrington Riots. Väidetavalt tekitas see inimestes paanika.

Pärast alkoholijoobe väljamagamist kustutas noormees oma üleskutse järgmisel päeval. Samuti ta vabandas. Ta sõnum jõudis 400 Facebooki kasutajani, kuid mässu ei tekkinud.

Kohtunik Elgan Edwardsi sõnul oli tegemist kuritegeliku üleskutsega.

Võimud loodavad, et nende kahe noormehe vangistamine on õppetunniks teistele, kes samuti püüavad sotsiaalmeedia abil mässule õhutada.

«Sotsiaalmeedia lehekülgedel mässule õhutamine ja vägivallale kutsumine on sellised teod, mille eest nelja aasta pikkune vanglakaristus on ära teenitud,» sõnas politsei esindaja Phil Thompson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles