Uuendatud Vene veolaev põkkus ISSiga manuaalrežiimil

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusvaheline kosmosejaam
Rahvusvaheline kosmosejaam Foto: AFP / Scanpix

Uus Vene veolaev põkkus täna arvukate rikete tõttu uues digitaliseeritud juhtimissüsteemis Rahvusvahelise Kosmosejaamaga (ISS) manuaalrežiimil, teatas Vene lennujuhtimiskeskus.

«Uue seeria esimese Progressi põkkamise viis läbi ISSi meeskond käsirežiimis, mitte tavapärases automaatrežiimis, millega põkkavad kõik veolaevad. Laeva juhtis jaamast Vene kosmonaut Juri Lontšakov,» ütles keskuse esindaja Interfaxile.

«Põkkamise lõppetapi protsessis tekkis rida tõrkeid, mis olid seotud lähenemisega automaatrežiimis,» ütles lennujuht Vladimir Solovjov.

«Täheldati sagedusinfo kaotust, süsteemi Kurss andurite ümberlülitumist. Seetõttu viisime laeva 30 meetri kaugusele ISSist ja andsime meeskonnale käsu minna üle laeva juhtimise manuaalrežiimile,» selgitas ta.

Solovjov tunnistas, et laeva neli päeva kestnud lennu vältel tekkis mitmeid probleeme nii laeva enda kui maapealsete mõõtekomplekide tööga. Ta lubas, et lennujuhtimiskeskuse eksperdid hakkavad uurima rikete põhjusi.

Uuel veolaeval on liikumise juhtimiseks ja pardalt tehtavate mõõtmiste jaoks kaasaegsed digitaalsüsteemid. Nelja ööpäeva jooksul, mis laeval kulus ISSile lähenemiseks, testisid Vene juhtimiskeskuse eksperdid uue laeva süsteeme. Kui mehitamata Progresside katsetused on edukad, paigaldatakse analoogsed süsteemid ka piloteeritavatele laevadele Sojuz.

Uus veolaev startis ISSi poole kolmapäeval Kasahstani Bajkongõri kosmodroomilt. Tegemist on neljanda sel aastal ISSi saadetud veolaevaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles