Saksamaal napib jõuluvanasid

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõuluvana ingliks kostümeeritud naisega Ida-Saksamaal Dresdeni jõululaada avamisel.
Jõuluvana ingliks kostümeeritud naisega Ida-Saksamaal Dresdeni jõululaada avamisel. Foto: AFP / Scanpix

Kust leida piisavalt lastesõbralikke, soliidses eas ja kohtulikult karistamata meesisikuid, kes oleksid nõus intensiivse hooajatööga, muretsevad Saksa peokorraldajad.


Briti ajalehe The Times teatel kummitab Saksamaad jõuluvanakriis. Näiteks ainuüksi Berliinis on 500 jõuluvana kohast täidetud 350. Sama mure vaevab jõulutaatide värbamisega tegelevate agentuuride teatel ka näiteks Münchenit ja Hamburgi.



«Heal jõuluvanal on vaja paljut,» nentis Tarik Kilinic Berliini Heinzelmaenncheni agentuurist. «Lihtsalt kinkide kätteandmisest ei piisa.»



Kilinici sõnul peab jõuluvana suutma ka ise laulda ja luuletusi lugeda ning vastata laste küsimustele, mis ei pruugi olla kergete killast. «Lapsed tahavad näha saani ja põhjapõtrasid ning sellega toimetulekuks läheb vaja tugevaid närve,» märkis ta. Jõulutaat teenib seal kuni 60 eurot (ligi 940 krooni) tunnis.



Kui uskuda uudisteagentuuri AFP, siis jõudu jõuluvanadel tänavu nii palju kui mullu vaja ei lähe. Tarbijauuringud näitavad, et kingikotid jäävad õhemaks. Deloitte möödunudkuise uuringu andmeil usub 60 protsenti lääneeurooplastest, et majandus on langusteel ja tuleb kokku hoida.



Sestap kavatsevad nad tänavu pühadetoitudele ja kinkidele kulutada viis protsenti vähem kui mullu. Keskmisele Saksa perele tähendab see umbes 401-eurost (6274-kroonist), Prant­suse leibkonnale aga 527-eurost (8246-kroonist) väljaminekut.



Kolleegid ja sõbrad jäetakse tänavu kinginimekirjast välja ning kalleid tehnikavidinaid ootavad abikaasad saavad pettumuse osaliseks, ennustas AFP. MP3-mängijate ja GPS-navigatsioonisüsteemide asemel kingitakse mõõdukama hinnaga CD-plaate ja raamatuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles