Londoni rahutuste ülikarmid karistused pahandavad avalikkust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Plakat kirjaga «Ole kena teiste Londoni elanike vastu» pandi Põhja-Londoni ühe metroojaama juurde üles pärast mürgeldamist.
Plakat kirjaga «Ole kena teiste Londoni elanike vastu» pandi Põhja-Londoni ühe metroojaama juurde üles pärast mürgeldamist. Foto: SCANPIX

Suurbritannias toimunud laiaulatuslike rahutuste ja märatsemise järel on üles kerkinud uus probleem - osale pisipättidele määratakse uskumatult karme karistusi..

7. augustist pärinevad sajad intsidendid, mida pole siiani suudetud tuvastada. Alles rahutuste teisel ja kolmandal päeval suutis politsei sündmuskohalt röövleid kinni nabida, vahendab CNN.

Seejärel hakati märatsejaid tuvastama turvakaamerate ja sotsiaalmeedia võrgustike abil.

Politsei on arreteerinud üle 1700 kahtlusaluse. Neist umbes tuhandele on esitatud süüdistus.
Osa süüdimõistetutest on teeninud aga arusaamatult karme karistusi.

Näiteks Anderson Fernandes võib Manchesteris minna vangi kahe jäätise varastamise eest.
On teisigi sarnaseid juhtumeid, kus pudeli vee, koogi ja nätsu varastamise eest kohtu ees seistakse.

Kohtunikud peavad langetama ületunde tehes otsuseid väga erinevate süüasjade puhul. Süütamiste ja mõrvade kõrval on kohtu ees ka pisivargused.

Rahutused läksid riigile palju maksma. Viis inimest sai surma ning paljud kaotasid kodud ning ärid. Seetõttu nõuavad poliitikud ja avalikkus ka karme karistusi, kuid mitmel juhul on mindud liiale.

Näiteks Jordan Blackshaw’le ja Perry Sutcliffe-Keenenile määrati nelja aasta pikkune vanglakaristus selle eest, et nad õhutasid inimesi Facebookis mässule, kuigi keegi ei ilmunud noormeeste korraldatud üritusele isegi kohale.

Mõlemad kutsusid oma Facebooki sõpru ühinema rüüstamisega teatud kellajal ja kohas, kuid üritus kukkus juba eos läbi. Politsei vahistas mehed sellele vaatamata. Avalikkus on karmi karistuse hukka mõistnud.

Suurbritannia peaminister David Cameron teatas eile, et karmid karistused on aga vajalikud.

«Kohtud otsustasid saata karmi sõnumi. Mis meie tänavatel juhtus, oli täiesti õõvastav käitumine. Otsused saadavad selge sõnumi, et see on vale ja seda ei tolereerita. Just seda meie kriminaalõigus tegema peakski,» selgitas ta.

Süüdi mõistetud pätte ähvardab nüüd väljatõstmine ka sotsiaalmajadest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles