Leht: Liibüa mässuliste edu taga on USA õhurünnakud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liibüalased täna varahommikul Banghazi linnas.
Liibüalased täna varahommikul Banghazi linnas. Foto: SCANPIX

Intensiivistunud USA õhutegevus Liibüa pealinna ja selle ümbruse kohal võis olla peamine faktor, miks mässulistel õnnestus suuremat vastuseisu kohtamata lõppenud öösel suurem osa Tripolist oma kontrolli alla saada, kirjutab New York Times.

Leht teatas viitega anonüümsetele ametnikele, et USA jälgis viimastel päevadel droonidega ööpäevaringselt neid väheseid alasid, mida Muammar Gaddafi väed pealinna kandis veel kontrollisid. Aeg-ajalt kasutati luurelennukeid ka vägede pihta tulistamiseks.

Samal ajal saatsid Suurbritannia, Prantsusmaa ja teised maad Liibüa territooriumile eriväelasi, kes mässulisi välja õpetasid ja relvastasid, teatas leht.

«Teadsime alati, et saabub aeg, mil valitsusvägede efektiivsus väheneb niipalju, et nad ei suuda tõhusalt oma vägesid juhtida,» tsiteeris leht üht anonüümset lääne diplomaati.

Laupäevaks olid NATO lennukid Liibüa kohal teinud kokku 7459 pommituslendu, rünnates tuhandeid sihtmärke. Selle tulemusena hävis Liibüa sõjaline taristu ning Gaddafi väejuhtide võimekus oma võitlejaid kontrollida on tõsiselt halvatud.

Eravestlustes hoiatasid paljud ametnikud, et võib siiski minna päevi või nädalaid, enne kui Liibüa sõjavägi lõplikult kokku kukub või Gaddafi alla annab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles