Türgi peaminister käis visiidil Somaalia näljahäda piirkondades

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Türgi peaminister Recep Tayyip Erdogani delegatsioon saabus reedel Somaalia pealinna Mogadishusse, et avaldada toetust näljahädas vaevlevale Somaaliale ja tõmmata oma visiidiga ka probleemile suuremat rahvusvahelist tähelepanu.

Erdogan on viimase 20 aasta jooksul esimene väljastpoolt Aafrikat tulev riigipea, kes külastab kodusõjast räsitud Mogadishut.

Türgi välisminister, kes kuulub ka peaminister Erdogani delegatsiooni, ütles BBCle, et nende visiidi eesmärk on saata maailmale sõnum, et Mogadishu on turvaline.

Ida-Aafrika riikidest kõige enam kannatab 60 aasta kõige ulatuslikuma põua tõttu näljahäda käes Somaalia. Olukorda raskendab ka poliitiline võimuvõitlus riigis. Nimelt suurem osa riiki on islamistliku al-Shababi rühmituse kontrolli all. Al-Shabab on keeldnud koostööst mitmete rahvusvaheliste abiorganisatsioonidega ja seetõttu ei jõua pakutav abi kõikidesse näljahäda tabanud piirkondadesse.

Kõrgetasemeliste väliskülaliste visiidid Mogadishusse on harvad. Kuna aga eelmisel nädalal oli al-Shabab sunnitud kontrolli pealinna üle käest loovutama, on mõned rahvusvahelised poliitikud riiki lubanud külastada. Kõige prominentsem on siiani olnud Türgi peaministri delegatsioon.

Erdogan teatas ka plaanist avada Mogudishus Türgi saatkond, mlle peamiseks ülesandeks saaks näljahäda leevendamine Somaalias. Samuti andis peaminister teada, et Türgi rahvas on annetanud 115 miljonit USD näljahäda tagajärgedega tegelemiseks, mida plaanitakse humanitaarkriisi leevendamiseks kasutada. Lisaks lubas Türgi rahastada teedevõrgustiku väljaarendamist Mogadishus, taastada haiglaid ja koole ning puurkaeve.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles