India nõuab Pakistanilt äärmuslasi

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kašmiiri moslem möödumas India politseinikes Sringaris.
Kašmiiri moslem möödumas India politseinikes Sringaris. Foto: AFP / Scanpix

Pakistanile eile ametliku protesti seoses Mumbai terrorirünnakutega esitanud India tahab, et naaberriik näitaks oma head tahet ja annaks välja paarkümmend tagaotsituimat äärmuslast, keda teatakse seal end varjavat.

India valitsuse selline nõue sisaldus noodis, mis anti esmaspäeval üle Pakistani ülemvolinikule, protesteerimaks pakistanlaste osalemise vastu eelmise nädala rünnakutes, kinnitas Reutersi andmetel New Delhis välisminister Pranab Mukherjee.

«Me palume oma demaršis arreteerida ja üle anda need isikud, kes on asunud elama Pakistani ja põgenevad India seaduste eest,» kinnitas ta ajakirjanikele, lisades juurde, et nimekirjas on umbes 20 sellist isikut.

The Times of India ajalehe ja kohalike telekanalite andmetel on nende hulgas ka Mumbai kunagine allilma liider Dawood Ibrahim, keda süüdistatakse 1993. aasta veriste pommirünnakute korraldamises.

Samuti võib sealt ilmselt leida islamivaimuliku Maulana Masood Azhari, kes vabastati Indias vanglast, et päästa ühest kaaperdatud lennukist pantvangid.

India välisministeerium rõhutas muu hulgas, et Pakistani tegevus peab vastama neile meeleoludele, mida väljendavad sealsed juhid, kes soovivad Indiaga kvalitatiivselt uusi suhteid. Minister lubas hiljem siiski, et India ei kaalu sõjalist vastust terrorirünnakutele.

Islamabad lubas naabrite diplomaatilisele noodile vastata kiiresti, kui see on kätte saadud ja läbi uuritud. Samas intensiivistuvad ka rahvusvahelised diplomaatilised pingutused kahe tuumariigi konfrontatsiooni ärahoidmiseks.

Suurbritannia väejuhatus on hoiatanud, et pinged India ja Pakistani vahel võivad võtta hoogu maha viimase võitluselt islamistliku Talibani ja Al-Qaeda äärmuslastega Afganistani piiri lähedal.

New Delhisse saabus täna varem plaanitud visiidile Araabia Liiga peasekretär Amr Moussa ning homme jõuab sinna nõu pidama ka USA riigisekretär Condoleezza Rice.

Suurbritannia väejuhatus on hoiatanud, et pinged India ja Pakistani vahel võivad võtta hoogu maha viimase võitluselt islamistliku Talibani ja Al-Qaeda äärmuslastega Afganistani piiri lähedal.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles