Võõrtöölised sunnitakse Iraagis ebainimlikesse tingimustesse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pakistani ehitaja Iraagis.
Pakistani ehitaja Iraagis. Foto: SCANPIX

Bagdadi tugevalt turvatud rahvusvahelises tsoonis elab 35 Euroopa ehitajat, kes on sunnitud juba kuid jagama kolme tuba ning ootavad juba üle poole aasta, et neile töötasu makstaks.

Ühe töölise sõnul elavad nad nagu loomad, vahendab AFP

Pärast sõda on riiki saabunud kümneid tuhandeid välismaiseid töölisi, kes loodavad lühiajaliste lepingutega palju raha teenida, kuid sarnaselt 35 ehitajale, see ei õnnestu.

28 ukrainlast ja seitse bulgaarlast elavad juba kuid projekti paigas, mis on lühikese jalutuskäigu kaugusel parlamendist, valitsushoonest, saatkondadest ja rahvusvahelistest organisatsioonidest.

Elus püsimiseks peavad nad paluma toitu ja vett abitöötajatelt või teistelt ehitajatelt.

Ehitajate hulgas on ka üks naine, kes avaldas AFP-le, et saabus Iraaki, kuna talle lubati head teenistust seoses Araabia Liiga tippkohtumiseks tarvilike ehitistega.

Õudusunenägu algas kui kohtumine lükati teadmata ajaks edasi, projekt pandi ootele ja alltöövõtja kadus.

«Tahame vaid oma raha saada ja koju minna,» sõnas üks tööline AFP-le. «Ma ei taha enam siin olla… Me ei tee midagi, ainult ootame ja mõtleme.»

Töölised maksid oma agentidele 300-500 dollarit, et neile Iraagis töökoht organiseeritaks. Esimesed saabusid Iraaki detsembris, viimased veebruaris. Palka lootsid nad teenida 2000-2500 dollarit kuus.

Saabumise järel öeldi aga, et üle 1800 dollari nad ei saa.

Peatöövõtja sai ka kõik ehituseks vajalikud rahad (38,5 miljonit dollarit), kuid ehitajad pole alates jaanuarist sentigi teeninud. Aprillis peatasid nad seetõttu töö tegemise.

«Elame siin kui loomad,» avaldas teine tööline.

Lisaks pole neil õigeid viisasid, millega tööandja tegelema pidi, ja seega ei saa nad rahvusvahelisest tsoonist Bagdadis lahkuda.

Ebahügieeniliste tingimuste tõttu on kuus töölist juba haigestunud.

Kuigi Iraagil on töö- ja immigratsiooniseadus, puudub sõjajärgses riigis paljude muude probleemide tõttu piisav järelvalve, mis viib tihtilugu sisserännanute ärakasutamiseni.

Rahvusvaheline migratsiooniorganisatsioon (IOM) on palunud Iraagi võimudel asjaga tegeleda. Alates 2003. aastast on nad aidanud 7587 välismaalasel koju naasta, kuna ise neil taolist raha poleks olnud.

«Migrantide ärakasutamine on meie hinnangul suurim märkamatuks jäänud probleem Iraagis,» teatas IOMi ametnik Jemini Pandya ÜRO kodulehel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles