USA luure hoiatas Mumbai rünnakute eest

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mumbai elanikud istumas paadikail terroristide rünnaku alla langenud Taj Mahali hotelli taga.
Mumbai elanikud istumas paadikail terroristide rünnaku alla langenud Taj Mahali hotelli taga. Foto: AP / Scanpix

USA valitsus hoiatas Indiat võimaliku terroristide rünnaku eest merelt juba vähemalt kuu aega enne eelmise nädala terroripealetungi Mumbai vastu, milles hukkus pea paarsada inimest.

CNNi andmetel andsid luureametnikud juba ammu mõista, et terroristid võivad saabuda merelt ja rünnata Mumbai finantskeskust. Seda infot kinnitasid aga uudistekanalile mitte ainult seda, et neid hoiatati, vaid ka seda, et ameeriklased tegid seda isegi kaks korda.

Mumbais olevat seetõttu nädalaks ajaks karmistatud julgeolekumeetmeid, muu hulgas ka hotellides, kuid hiljem neid taas lõdvendati, sest kohe midagi ei juhtunud.

Indiat ja kogu maailma eelmisel nädalal vapustanud terrorirünnakute sooritajad saabusid ilmselt just merelt, sest kohalikud kalamehed nägid kolmapäeva õhtul saabumas paadiga randa tundmatuid püssimehi, kes suundusid edasi keskuse poole.

CNNi-IBNi andmetel on ametnikud leidnud Mumbai lähedalt ka mahajäetud paadi, milles olid telefonid ja navigeerimisseadmed. See paat oli varem ilmselt kaaperdatud, sest kinniseotud kapten leiti tapetuna ja neli meremeest on endiselt kadunud.

India valitsus süüdistab Mumbai rünnakute korraldamises Pakistanis illegaalselt tegutsevat äärmusliikumist Lashkar-e-Tayyiba, mis on seotud ka terroriorganisatsiooniga Al-Qaeda, ehkki algselt tunnistas teo üles hoopis üks vähetuntum Decca mudžaheedide rühmitus.

Mumbais aitab uurimist teostada ka rühm FBI agente ning homme saabub New Delhisse visiidile ka USA riigisekretär Condoleezza Rice, kes üritab leevendada pingeid kahe pikalt rivaalitsenud naabri vahel.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles