USA luure: Mumbai terrorirünnakud korraldas Pakistani äärmusrühmitus

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA luurejuhi sõnul korraldas Mumbai terrorirünnakud Pakistanis illegaalselt tegutsev äärmusliikumine Lashkar-e-Tayyiba.


Kuigi vastutuse eelmisel nädalal toimunud veriste rünnakute eest võttis vähetuntud Decca mudžaheedide rühmitus, süüdistas India valitsus samuti aktsiooni korraldamises Lashkar-e-Tayyibat, millel on sidemed ka terroriorganisastsiooniga Al-Qaeda, vahendas AFP.

«Me usume, et sama rühmitus, mida me peame vastutavaks Mumbai eest, korraldas sarnase rünnaku 2006. aastal rongile ja tappis sama suurusjärgu võrra inimesi,» ütles Ühendriikiide luurejuht Mike McConnell.

«Läheme aastasse 2001 ja siis toimus rünnak [India] parlamendihoonele,» lisas ta, viidates rünnakule, mis tõukas tuumariigid India ja Pakistani sõja äärele.

2006. aasta rünnakutes India finantskeskuse rongiliinidele hukkus vähemalt 186 ja vigastada sai umbes 700 inimest. India politsei süüdistas terroriaktis toona Pakistani luureteenistust ja Lashkar-e-Tayybat, mis võitleb vaidlusalustel Kašmiiri aladel India ülemvõimu vastu. Samuti süüdistati organisatsiooni 2001. aastal toimunud India parlamendihoone rünnaku korraldamises, milles hukkus 12 inimest.

Ehkki McConnell ei nimetanud oma kõnes kordagi konkreetselt Lashkar-e-Tayybat, kinnitas ta, et hiljutised terrorirünnakud India rahanduspealinnas polnud midagi uut, andes mõista, et just Lashkar-e-Tayyba oli rünnakute korraldamise taga. Pakistanis baseeruva relvarühmituse Lashkar-e-Tayyba esindajad on seotust Mumbai rünnakutega aga eitanud.

McConneli sõnul on demokraatliku riigikorralduse poliitilised vabadused ja vajalikud eeldused, sealhulgas sõnavabadus ja avatus, haavatavad, kui maailmas leidub inimesi, kes on valmis oma elu suitsiidirünnakutes ohverdama. Luurejuht rõhutas seejuures vajadust võidelda selliste rühmitustega nagu Al-Qaeda ja Lashkar-e-Tayyba, kuid möönis, et see ülesanne on väga raske.

Möödunud nädalal Mumbais toimunud rünnakutes sai surma vähemalt 188 inimest, vigastatuid oli üle 300. Hukkunute seas oli 22 välismaalast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles