Liibüa mässulised: Lockerbie pommipanijat ei loovutata

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abdelbaset Ali Mohmet al-Megrahi
Abdelbaset Ali Mohmet al-Megrahi Foto: SCANPIX

Liibüa mässajad ei plaani loovutada Šotimaal Lockerbie kohal aset leidnud  pommiplahvatuse eest süüdi mõistetud meest välisriikidele.

Suurbritannia mõistis liibüalase Abdelbaset Ali Mohamet al-Megrahi süüdi pommiplahvatuse eest, mis nõudis 270 inimese elu, kirjutab Huffington Post.

Al-Megrahi vabastati 2009. aastal ennetähtaegselt, kuna arvati, et ta sureb vähki.

Ohvrite sugulastes tekitas viha, et al-Megrahit võeti Liibüas Tripolis vastu nagu kangelast.

Viimased aastad on al-Megrahi elanud Tripoli jõukas linnaosas.

USA nõudis Liibüalt al-Megrahi väljaandmist, kuna Lockerbie katastroofis hukkunutest enamik olid ameeriklased.

«Me ei loovuta mitte ühtegi Liibüa kodanikku välismaale. Al-Megrahi on juba ühe korra kohtu alla antud ning teda ei saa uuesti süüdi mõista,» selgitas Liibüa mässuliste justiitsminister Mohammed al-Alagi.

Lockerbie katastroof leidis aset 21. detsembril  1988. aastal. Londonist New Yorki teel olnud Pan American World Airwaysi liinilennul olnud lennukis Boeing 747 plahvatas pomm, mis tappis kõik pardal olnud 243 reisijat ja 16 meeskonnaliiget.

Šotimaa Lockerbie linnakesse kukkunud lennukijäänused tapsid veel 11 inimest.

Pommiplahvatuse korraldamises esitati 1991. aastal süüdistus Liibüa luureohvitserile ja Liibüa Araabia Lennuliinide turvaülemale Abdelbaset Ali Mohamet al-Megrahile ning Liibüa Lennuliinide kaastöötajale Maltal Lamin Khalifah Fhimahile.

Šoti politseile anti süüdistatavad üle alles 1999. aastal, mil Liibüa juht Muammar Gaddafi soovis leevendada ÜRO sanktsioone.

2001. aastal mõisteti al-Megrahi pommiplahvatuse korraldamises süüdi ning Fhimah õigeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles