Bangladeshis tabati neeruäritsejate jõuk

Kadri Veermäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriva tähendusega.
Foto on illustreeriva tähendusega. Foto: SCANPIX

Bangladeshi politsei teatas täna ulatusliku organiäritsejate võrgustiku paljastamisest. Selle liikmed veensid kuni 200 inimest oma neere raha eest müüma, teatab AFP.

Politseini jõudsid kuuldused, et kõrvalises Kalai piirkonnas müüvad külaelanikud ebaseaduslikult oma organeid. Kalai on üks Bangladeshi vaesemaid osi, mis asub pealinnast Dhakast 300 kilomeetri kaugusel loodes.

«Selgitasime välja, et arvukalt vaeseid külaelanikke loobus oma neerudest 150 000 kuni 200 000 taka (1382 kuni 2073 euro) eest», ütles kohalik politseiülem Fazlul Karim.

Ta lisas, et 38 elanikku viiest erinevast külast müüs oma neerud. «Usutatavasti on see vaid jäämäe tipp. Oletame, et ohverid on 200 ringis», sõnas Karim.

Mõnes piirkonnas elavast perest müüs oma neeru neli kuni viis pereliiget.

Politsei kahtlustab, et organiäritsejate jõuku kuuluvad pealinnas Dhakas tegutsevad arstid, õed ja ärimehed. «Kolm seni vahistatut on vaid vähese tähtsusega käsutäitjad. Kaks neist olid isegi algul oma neerud müünud ja seejärel jõuguga liitunud,» ütles Karim.

Ta lisas, et võib õigustatult oletada, et asjasse on segatud professionaalsed meditsiinitöötajad. Politsei kahtlustab, et organid müüdi edasi Singapuri ja India haigetele.

Bangladeshi seadused lubavad neerusiirdamist vaid juhul, kui organi loovutab veresugulane või abikaasa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles