Liibüa mässulised esitasid Gaddafi võitlejatele ultimaatumi

Kadri Veermäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liibüa rahvusliku üleminekunõukogu (NTC) esimees Mustafa Abdel Jalil.
Liibüa rahvusliku üleminekunõukogu (NTC) esimees Mustafa Abdel Jalil. Foto: SCANPIX

Liibüa mässulised andsid Gaddafi-meelsetele jõududele laupäevani aega alistumiseks. Teade tuli pärast seda, kui Liibüa endise liidri naine ja kolm last põgenesid Alžeeriasse.

Liibüa rahvusliku üleminekunõukogu (NTC) esimees Mustafa Abdel Jalil sõnas BBC-le, et ultimaatum kehtib Gaddafi vägedele tema kodulinnas Sirtes ja ka teistes linnades.

Gaddafi naise ja lapsed vastu võtnud Alžeeria käiku on mässulised nimetanud «agressiooniaktiks». Alžeeria suursaadik ÜRO-s Mourad Benmehidi sõnas BBC-le, et kõrberegioonis kehtib püha kohus olla külalislahke ja sel põhjusel võttis ka Alžeeria Gaddafi perekonnaliikmed vastu.

Liibüas valmistuvad mässulised pealetungiks Sirtele. NTC juht Jalil ütles Benghazis toimunud pressikonverentsil, et kui laupäevaks pole Gaddafi-meelsed jõud selgelt väljendanud oma allaandmist, siis «lahendame me küsimuse sõjalisel teel».

«Me ei soovi sellist lahendust, kuid me ei saa kauem oodata,» sõnas Jalil.

Jalil teatas ka NTC otsusest, et Liibüa julgeoleku tagamiseks pole enam vaja võõrvägede abi. Ta lisas, et on sellest kõnelenud ka NATO esindajatega.

«Me loodame oma nooruse peale,» ütles Jalil.

Liibüa endise liidri Muammar Gaddafi asukoht on jätkuvalt teadmata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles