Hiina mõistis vangi kolm tiibeti munka

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eksiilis elav tiibeti nunn palvetamas Indias Dharamsalas. Paljud tiibetlased on pahased Hiinas enamuses olevate hanide üha suurema domineerimise pärast ja süüdistavad Pekingit tiibeti budistliku kultuuri õõnestamises.
Eksiilis elav tiibeti nunn palvetamas Indias Dharamsalas. Paljud tiibetlased on pahased Hiinas enamuses olevate hanide üha suurema domineerimise pärast ja süüdistavad Pekingit tiibeti budistliku kultuuri õõnestamises. Foto: SCANPIX

Inimõiguslased ja USA välisministeerium kritiseerivad Hiinat otsuse eest mõista 10-13 aastaks vangi kolm tiibeti munka, kes aitasid kaasmungal end protestiks surnuks põletada.

Sichuani provintsi kohus mõistis üleeile 11 aastaks vangi Kirti kloostri tiibetlasest laama rolli eest seal aset leidnud intsidendis, kui munk Phuntsog end protestiks Hiina võimu vastu põlema pani ja suri. Eile määras kohus pika vabadusekaotuse tahtliku tapmise eest veel kahele mungale, kes süüdistuse kohaselt kavandasid, algatasid ja aitasid kaasa Phuntsogi surmale, vahendas AFP.

Eri andmetel 16- või 20-aastase munga surma järel Sichuani peamiselt tiibetlastega asustatud alal puhkesid mitu kuud väldanud protestid.

Inimõigusorganisatsioon Human Rights Watch teatas, et karmid karistused on arvatavasti märk Hiina valitsuse kasvavast frustratsioonist, et ka varem keskvõimule vastu astunud Kirti klooster keeldub neile allumast.

USA välisministeerium seadis kahtluse alla, kas Hiina on juhtumit menetledes järginud rahvusvahelisi või isegi Hiina enda õigusnorme. Washington kutsus Hiinat kaitsma tiibetlaste unikaalset keele-, kultuuri- ja usuidentiteeti.

Paljud Hiinas elavad tiibetlased on pahased riigis enamuses olevate hanide üha suurema domineerimise pärast ja süüdistavad Pekingit tiibeti budistliku kultuuri õõnestamises.

Hiina võimude teatel aga on tiibetlaste elu viimastel aastakümnetel märgatavalt paranenud, tuues näiteks taristule ja arenguabile kulutatud miljardid dollarid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles