Iraani ajatolla Liibüale: olge ettevaatlikud Läänega suheldes

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Iraani üks juhte, ajatolla Ali Khamenei on hoiatanud Liibüa rahvast, et suhetes lääneriikidega ei tohi valvsust kaotada ja liialt lähedaseks saada.

Ramadaani lõppu tähistaval eidi palvusel peetud kõnes rõhutas Khamenei, et Liibüa võitu ei tohi vaenlased varastada, vahendab Euronews.

Ilma nimesid nimetamata, rõhutas Khamenei, et Liibüa rahvas ei tohi ülestõusude korraldajaid samuti pimesi usaldada, kuna ka nemad olid varasemalt Gaddafi lähikondlased ja rahva rõhujad. Tegemist on inimestega, kes sõid ja jõid riigi juhtkonnaga sama laua taga ja püüavad nüüd olukorrast isiklikku kasu lõigata.

Iraan ei ole endiselt ametlikult tunnustanud Liibüa rahvuslikku üleminekunõukogu, kuid sel nädalal on kutsunud selle juhi Iraani visiidile.

Teherani ja Tripoli suhteid varjutas intsident, mis leidis aset 1978. aastal. Nimelt jäi Liibüas visiidil viibinud kõrge Iraani usujuht Moussa Sadr kadunuks. Kuuldavasti olevat tal tekkinud tüli Muammar Gaddafiga, peale mida ta kadunuks jäi.

Liibüa missiooni vältel on Iraan olnud kahetisel seisukohal. Ühest küljest on Iraan kritiseerinud Gaddafi režiimi, teisalt aga ka NATO sõjalist interventsiooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles