Maailma Looduse Fond kritiseeris Läänemere riikide kehva tööd

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laevaliiklus Läänemerel.
Laevaliiklus Läänemerel. Foto: SCANPIX

Maailma Looduse Fond (WWF) teatas täna avaldatud raportis, et üheksa Läänemere riiki ei näe piisavalt vaeva äärmiselt reostunud veekogu kaitsmiseks.

«Vajame vähem juttu ja rohkem tegusid. Kui tahame, et meil õnnestuks päästa meie ühine meri, peame töötama efektiivsemalt piiriüleselt ja erinevate sektorite vahel,» sõnas WWFi Rootsi juht Haakan Wirten AFP-le.

Läänemere kaitsega tegelevad raporti kohaselt naabritest märksa enam just Rootsi ja Saksamaa. 79st punktist kogus nende töö 36, mis tähendab, et riigid tegid enim Läänemere loodust puudutavaid otsuseid ja kokkuleppeid. Uuring arvestas ka väetiste ja ohtlike ainete vette sattumist, bioloogilist mitmekesisust, laevaliiklust ja selle juhtimist.

Kõige kehvema hinnangu teenisid Venemaa ja Läti, saades vastavalt vaid 18 ja 19 punkti.

Suurim areng on toimunud toksiinide kõrvaldamise osas, kuigi WWF lisas, et pikk tee on veel käia.

Riigid kaotasid punkte enim väetiste ja bioloogilise mitmekesisuse kahanemise tõttu. Põllumajanduslike väetiste laiaulatuslik kasutamine on toonud kaasa järjest kasvava rohevetika osakaalu rannaaladel.

Soome teenis raportis 29 punkti, Taani 28, Eesti, Leedu ja Poola 25 punkti.

«Saksamaa on näinud eriti palju vaeva oma toiteainete emissiooni osas ja on saanud küllalt hästi hakkama ka teistes küsimustes,» seisis raportis.

Rootsi sai enim punkte aga just laevaliikluse keskkonnasõbralikuma korraldamise osas.

Rootsi sai aga halvima hinnangu, mis puutus bioloogilise mitmekesisuse säilitamisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles