Putin kordas oma kavatsusi Saakašvili suhtes

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Putin ja Saakašvili veel sõbralikult koos SRÜ juhtide kohtumisel tänavu veebruaris.
Putin ja Saakašvili veel sõbralikult koos SRÜ juhtide kohtumisel tänavu veebruaris. Foto: AP / Scanpix

Vene Föderatsiooni peaminister Vladimir Putin andis televisiooni otse-eetris mõista, et ta oli eravestluses ähvardanud Gruusia presidendi Mihheil Saakašvili võikalt üles puua.

Putinilt küsiti täna, kas vastab tõele, et ta ähvardas Saakašvili «ühte kohta pidi» üles puua. Peaminister pidas lühikese pausi ja küsis siis vastu, et «miks just ühte?»… Rohkem ta oma sõnu ei täpsustanud, vahendas AFP.

Vene valitsusjuhi ropu soovi paljastas oktoobris Prantsuse nädalaleht Le Nouvel Observateur, mis viitas president Nicolas Sarkozy tähtsa diplomaatilise nõustaja Jean-David Levitte’i jutule. Levitte kirjeldas väljaandele, mida Putin augustisõja ajal Moskvasse lennanud Sarkozyle oli rääkinud.

«Saakašvili, ma panen ta munepidi rippuma,» olevat peaminister tema sõnul tookord teatanud. Putini pressiesindaja Dmitri Peskov keeldus hiljem ajakirja väidet kinnitamast või ümber lükkamast, ehkki tunnistas, et kohtumisel kasutati ka vängeid sõnu.

Putin on varemgi ropu suuga tähelepanu endale tõmmanud, sest omal ajal ähvardas ta ka tšetšeeni mässulised «peldikus vagaseks teha». Kunagi soovitas ta aga irooniliselt ühel ajakirjanikul «hakata islamiäärmuslaseks» ja lasta end Moskvas ümber lõigata.

 

Venemaa enam ei taandu

Gruusia teemaga seoses väitis Putin täna, et ta jätkaks arvatavasti veel praegugi jõupingutusi hoopis tolle riigi territoriaalseks ühendamiseks, kui vaid Thbilisi ei oleks alustanud relvastatud sissetungi Lõuna-Osseetiasse, vahendas Interfax.

Venemaa ei kavatse tema sõnul nüüd enam sellest regioonist lahkuda, sest sõlmitud vastastikuse abistamise paktid olevat parimaks garantiiks Lõuna-Osseetiale ja Abhaasiale. «Lihtsalt pärast seda agressiooni sai selgeks, et see on juba võimatu ning tuleb võtta ette sellised sammud, mis hoiaksid tulevikus ära verevalamise selles regioonis,» väitis peaminister.

 

Saddam poodi vähema pärast?

Putin pööras selle teemaga seoses korraks pilgu ka kaugemale ning meenutas USA viie aasta tagust invasiooni Iraaki, kus arvati olevat massihävitusrelvi. «Relvi ei leitud, kuid riigipea poodi üles, kusjuures hoopis teisel põhjusel – mõne šiiidi külaga arveteõiendamise pärast,» tõdes ta.

Gruusia tänane juhtkond korraldas tema sõnul aga «veresauna ja arveteõiendamise rahumeelsete elanikega Lõuna-Osseetias, kaotas maamunalt kümme osseetide küla, tungis kallale meie rahuvalvajatele, kellest paljud hukkusid,» vahendas RIA Novosti.

«Iraak ju Ameerikat ei rünnanud, siin aga on kindlaks tehtud rünnak meie sõjaväelaste vastu, kes täitsid oma kohust rahvusvahelistele tingimustele vastavalt ja selle eest peab muidugi keegi vastutama,» lisas peaminister, kelle hinnangul võiks süüdlaste karistajateks olla grusiinid ise, kelle vastu tema arvates samuti on toime pandud kuritegu.


 

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles