Kouchner ei näe Vene sõdurites rahutagajat

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse peaminister Bernard Kouchner (vasakul) ja tema Soome kolleeg Alexander Stubb vestlemas enne OSCE ministrite nõukogu algust.
Prantsuse peaminister Bernard Kouchner (vasakul) ja tema Soome kolleeg Alexander Stubb vestlemas enne OSCE ministrite nõukogu algust. Foto: Reuters / Lehtikuva / Scanpix

Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) välisministrite kohtumisel Helsingis sattus Venemaa täna tugeva lääneriikide kriitika alla endiselt Gruusia pinnal viibivate vägede pärast.

 

Prantsuse välisminister Bernard Kouchner andis muu hulgas teada, et Euroopa Liidus kaheldakse, kas tuhandete sõdurite viibimine kahes mässulises provintsis – Lõuna-Osseetias ja Abhaasias – ikka aitab regiooni stabiliseerida, vahendas AFP.

«Euroopa Liit ei ole veendunud, et tuhandete sõdurite kohalolek sõjaväebaasides aitab selle eesmärgi suunas kaasa,» tõdes Kouchner, kelle riik on kuni aasta lõpuni ELi eesistujamaa.

OSCE kohtumisele samuti saabunud Gruusia välisminister Eka Tkešelašvili hoiatas, et naaberriigi vägede viibimine Gruusia aladel võib nurjata Genfis novembri keskel alanud läbirääkimised. Ta kurtis ka selle üle, et okupeeritud aladele pole lubatud ELi vaatlejaid.

Venemaa jättis oma suured väeüksused neisse kahte piirkonda pärast seda, kui oli tunnustanud mõlemat separatistlikku režiimi ka ametlikult suveräänsete riikidena.

Kouchner kordas ka täna ELi hukkamõistu selle otsuse pärast ning nõudis lisaks Venemaa naasmist Euroopa tavarelvastusleppe juurde, mille Moskva külmutas aasta eest.

Vene Föderatsiooni esindajad kavatsevad aga alanud OSCE kohtumisel Helsingis esitada plaani hoopis uue Euroopa julgeolekupakti sõlmimiseks, mis peaks nende kinnitusel asendama vananenud Külma sõja aegseid relvastuskontrollileppeid.

Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy on varem selle plaani vastu suurt huvi üles näidanud ning pakkunud välja ka ELi-Vene julgeolekutippkohtumise korraldamist. Kouchner tunnistas siiski AFP andmetel, et sellisteks üritusteks kuupäeva määramine on ehk praegu veel enneaegne.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles