ERR.ee: Vene ajakirjanike väitel kontrollib Kreml nelja telekanalit

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa lipp Kremli taustal..
Venemaa lipp Kremli taustal.. Foto: AFP / Scanpix.

Kremliga opositsioonis olevad Vene ajakirjanikud tõdesid Tallinnas toimunud seminaril, et objektiivse info leidmine Venemaa riiklikest telekanalitest on täiesti välistatud.

Samaaegselt läänemaailmast vaenlase kuju loomisega püütakse mõjutada Lääne ajakirjanikke maalima Venemaast pilti kui avatud ja positiivsest riigist, vahendasid ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Kaitseuuringute Keskuse korraldatud seminari peakülalised olid uurivad ajakirjanikud Natalja Morar ja Andrei Soldatov. Pikka aega Moskvas elanud ja töötanud Morar on saanud oma artiklite pärast sissesõidukeelu Venemaale.

Mis puutub Venemaa ajakirjanduse, siis täielikult on võimude kontrolli all neli peamist telekanalit, kust inimesed ammutavad põhilise informatsiooni.

«Telekanalites on nimekiri inimestest, keda on keelatud saatesse kutsuda, samuti on ka tabuteemade loetelu või siis teatud teemasid tohib puudutada vaid siis, kui on vastav otsus, et näidata näiteks lugu sellest, et «mittenõustujate marssi» finantseeritakse välismaalt ja need inimesed valmistavad ette oranži revolutsiooni,» selgitas portaali agenta.ru peatoimetaja Andrei Soldatov.

Morari ja Soldatovi sõnul on vaba ajakirjandus Venemaal küll olemas - nii trükiväljaannete kui netiportaalide näol, kuid nende levik ja seega ka mõju on suhteliselt väike.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles